Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони потвърди, че сигурността

...
Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони потвърди, че сигурността
Коментари Харесай

ЕС няма да позволи на Лукашенко да плаши с газ, а НАТО може да се намеси на границата

Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони удостовери, че сигурността на доставките на газ за страните от Европейски Съюз ще бъде включена в на Брюксел, която ще бъде утвърдена през 2022 година, оповестява ТАСС.

Европейски Съюз няма да разреши на Александър Лукашенко да сплашва със прекъсване на доставките на газ за Европа през територията на Беларус. Това заяви в четвъртък еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони на конференция в Брюксел.

" По въпросите на доставките на газ би трябвало да използваме оптимално нашите връзки със страните снабдители - африкански страни, Норвегия, Русия и няма да позволим на Лукашенко да ни сплаши със своите закани ", сподели Джентилони.

Той удостовери също, че сигурността на доставките на газ за страните от Европейски Съюз ще бъде включена в първата идея за защита на Европейски Съюз, която ще бъде утвърдена през 2022 година и ще се назовава " Стратегически компас на Европейски Съюз ".

Лукашенко сподели по-рано, че при разширение на глобите на Европейски Съюз може да прекъсне преноса на газ за Европа , който минава през газопровода Ямал-Европа.
 Лукашенко заплаши да спре газа за Европейски Съюз
Лукашенко заплаши да спре газа за Европейски Съюз

Европейски Съюз постанова наказания и газ няма да минава през Беларус, няма да минава и през Украйна или балтийски страни

Изострянето на миграционната рецесия по границите на Европейски Съюз може да докара до интервенция на НАТО . Това мнение изрази в четвъртък министърът на защитата на Латвия Артис Пабрикс.

" Мисля, че в случай че Лукашенко продължава, тогава Европейският съюз и - не мога да изключа - даже НАТО ще бъдат забъркани ", сподели той по латвийското радио. " Защото ние би трябвало да пазиме нашите границата и няма да отворим границата. "

Пабрикс изрази вяра, че актуалната миграционна рецесия ще помогне за смяна на отношението на Европейски Съюз към въпроса за финансирането на граничните укрепления . " Мисля, че рецесията, която се случва в този момент по нашите граници, ще ни разреши да променим мнението на целия Европейски съюз и Европейската комисия ".

Министърът на защитата на Латвия уточни още, че Европейската комисия работи " доста постепенно " при разрешаването на миграционната рецесия по границите си.

" Има такава рецензия - освен от мен - че Европейската комисия и Европейският съюз са доста мудни в разрешаването на миграционната рецесия ".

" Ако Европейската комисия не откри метод да реагира бързо на сходни рецесии, тогава бъдещият капацитет на Европейския съюз ще бъде доста по-критично оценен от жителите на Европа ", добави Пабрикс.
 Лукашенко предизвестява за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус
Лукашенко предизвестява за оръжия в мигранти на границата Полша-Беларус

Някой желае военна провокация и Лукашенко е наредил да се следи придвижването на войските на Полша и други страни от НАТО

Държавите, граничещи с Беларус, показаха угриженост в четвъртък, че рецесията с мигрантите, които се пробват да пробият границите й към Европейския съюз, може да ескалира във военна борба , написа " Ройтерс ".

Литва, Естония и Латвия осъдиха " умишлената ескалация на продължаващата хибридна офанзива от страна на беларуския режим , която съставлява сериозна опасност за европейската сигурност ", базирайки се на обвиняванията, че Беларус употребява мигрантите като оръжие.

" Това усилва опцията за провокации и съществени произшествия , които могат да се трансферират и във военната сфера ", се споделя в взаимно изказване на министрите на защитата на Литва, Латвия и Естония.

Кризата провокира нова борба сред Запада и Русия , която изпрати в сряда два стратегически бомбардировача да патрулират въздушното пространство на Беларус в проява на поддръжка за своя съдружник. Беларус сподели, че съветски самолети са провели учения за втори ден и в четвъртък.

" Трябва непрестанно да следим обстановката на границата. Нека скърцат, дано викат. Да, това са бомбардировачи, способни да носят нуклеарно оръжие. Но нямаме различен избор . Трябва да забележим какво вършат там оттатък границите ", сподели Лукашенко.

В мнения, оповестени от белоруските държавни медии, Лукашенко сподели също, че се вършат опити за прекачване на оръжие на мигрантите, което той дефинира като провокация.

Кремъл съобщи, че Русия няма нищо общо с напрежението по границата и изясни, че наличието на тежко въоръжени хора от двете страни - беларуски и полски граничари - е източник на безпокойствие. Кремъл също отхвърли като " полуда " догатката в медиен репортаж, че държавният транспортьор " Аерофлот " може да бъде обект на ответни наказания.
 Министрите на защитата на балтийските страни желаят Европейски Съюз да укрепи външните граници
Министрите на защитата на балтийските страни желаят Европейски Съюз да укрепи външните граници

Практическа поддръжка за подсилване на сигурността

Съседната страна от Европейски Съюз Литва, която сходно на Полша наложи изключително състояние на границата, също заяви за нови опити за нарушение на границата.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис сподели, че Литва е поискала от Организация на обединените нации да обсъдят основаването на " филантропичен кулоар " от беларуската граница за връщане на мигрантите в страните на генезис . " Имаме информация от обществените медии, че на границата има хора, които желаят да се върнат в Ирак и други страни. Единствената интернационална организация, която може да окаже напън върху Беларус, е Организация на обединените нации ", сподели той пред кореспонденти във Вилнюс.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Павел Яблонски сподели, че рецесията е " най-лошата опасност, пред която е изправена Полша през последните тридесет години ", сподели той пред италианския ежедневник La Stampa и че чака ескалация през идващите дни .

Украйна съобщи , че нейната гранична защита, полицията и националната защита ще проведат учения на границата с Беларус в четвъртък, с цел да защитят страната от вероятни опити на мигранти да нарушат границата. Въпреки че не е член на Европейски Съюз, Украйна се притеснява да не се трансформира в друга граница в рецесията .

Европейски Съюз упреква Лукашенко, че е основал обстановката в възмездие за по-ранни наказания , откакто предприе принуждение и репресии по отношение на всеобщите улични митинги против неговото ръководство през 2020 година

Големи групи хора , бягащи от спорове и беднотия в Близкия изток и другаде, започнаха да летят за Минск тази пролет. След това пътуват към границата на членове на Европейски Съюз Полша, Литва или Латвия и се пробват да преминат.

Полските управляващи настояват, че броят на полетите до Беларус от Близкия изток се е нараснал фрапантно през последните месеци, като полският министър председател прикани Европейски Съюз да предприеме дейности за прекъсване на потока от самолетни компании, пренасящи мигранти до Минск.

Повечето мигранти употребяват туристически организации в Близкия изток , които си партнират с беларуски компании, с цел да резервират туристически пакети, които нормално включват виза, полет и настаняване.

Цената на цялото пътешестване варира и може да доближи до към $14 000 . През октомври Минск ограничи броя на туристическите организации в Беларус, на които им е позволено да доставят туристически предложения, а контрабандистите, както и организациите оповестиха за повишаване на цените.

Руският транспортьор " Аерофлот " отхвърли в четвъртък каквото и да е присъединяване в организирането на всеобщ превоз на мигранти до Беларус, откакто акциите му паднаха поради информацията, че може да бъде изправен пред наказания на Европейски Съюз поради рецесията на границата сред Беларус и Полша.

Лукашенко и Русия упрекнаха Европейски Съюз за рецесията с мигрантите и споделиха, че Европейски Съюз не дава отговор на личните си филантропични полезности , като не разрешава на мигрантите да преминат.
 Русия изпрати нуклеарни бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус Обновена
Русия изпрати нуклеарни бомбардировачи във въздушното пространство на Беларус

Ракетоносците извършват задания по бойна подготовка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР