Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие декларация по повод

...
Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие декларация по повод
Коментари Харесай

Европейският икономически и социален комитет призова за приемане на България и Румъния в Шенген

Европейският стопански и обществен комитет (ЕИСК) одобри декларация във връзка блокирането на участието на България и Румъния в Шенгенското пространство. На пленарна сесия на институцията, която заседава през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, членовете на ЕИСК утвърдиха декларацията със 177 гласа " за ", три гласа " срещу " и 11 въздържали се.

В документа, признат в навечерието на Европейския съвет, се показва, че ЕИСК постоянно е подкрепял разширението на Шенгенското пространство, заяви Българска телеграфна агенция. Изразявайки удовлетворение от решението за приемане на Хърватия, ЕИСК съжалява за решението на Съвета на министрите на вътрешните работи да блокира приема на България и Румъния. В документа се показва, че това решение визира съществено европейската взаимност. Според ЕИСК обстановката основава рисков казус за действието на Европейски Съюз и приканва европейските институции, Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз, сегашното и бъдещото председателство на Европейски Съюз, както и Австрия и Нидерландия да подхващат всички нужни стъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство допустимо най-скоро.

Изключително съм горда, че ЕИСК реагира на това решение, разяснява пред Българска телеграфна агенция Милена Ангелова, член на ЕИСК от група Работодатели и основен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Българската делегация е упорствала за по-твърд текст на декларацията, само че е значимо, че се дава сигнал и той ще доближи незабавно до Европейския съвет, добави тя.

Австрия и Нидерландия пропуснаха опцията да бъдат градивни в границите на Европейски Съюз, с цел да се разшири Шенгенското пространство с България и Румъния – това е политическото обръщение, разяснява Лаурентиу Плошеану – Румъния. Той бил основател на взаимната подготовка на текст за декларацията от страна на делегациите на България и Румъния в ЕИСК.  

ЕИСК е съвещателен орган на Европейски Съюз, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на обществени, професионални, стопански и културни организации от страните членки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР