Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие декларация по повод

...
Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) прие декларация по повод
Коментари Харесай

Европейският икономически и социален комитет прие декларация за членството на България и Румъния в Шенген

Европейският стопански и обществен комитет (ЕИСК) одобри декларация във връзка блокирането на участието на България и Румъния в Шенгенското пространство. На пленарна сесия на институцията, която заседава през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, членовете на ЕИСК утвърдиха декларацията със 177 гласа " за ", три гласа " срещу " и 11 въздържали се, съобщи Българска телеграфна агенция.

В документа, признат в навечерието на Европейския съвет, се показва, че ЕИСК постоянно е подкрепял разширението на Шенгенското пространство. Изразявайки удовлетворение от решението за приемане на Хърватия, ЕИСК съжалява за решението на Съвета на министрите на вътрешните работи да блокира приема на България и Румъния. В документа се показва, че това решение визира съществено европейската взаимност.

Според ЕИСК обстановката основава рисков казус за действието на Европейски Съюз и приканва европейските институции, Европейската комисия, Съвета на Европейски Съюз, сегашното и бъдещото председателство на Европейски Съюз, както и Австрия и Нидерландия да подхващат всички нужни стъпки за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство допустимо най-скоро.

" Изключително съм горда, че ЕИСК реагира на това решение, разяснява Милена Ангелова ", член на ЕИСК от група Работодатели и основен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България. " Българската делегация е упорствала за по-твърд текст на декларацията, само че е значимо, че се дава сигнал и той ще доближи незабавно до Европейския съвет ", добави тя.

" Австрия и Нидерландия пропуснаха опцията да бъдат градивни в границите на Европейски Съюз, с цел да се разшири Шенгенското пространство с България и Румъния – това е политическото обръщение ", разяснява Лаурентиу Плошяну – Румъния. Той бил основател на взаимната подготовка на текст за декларацията от страна на делегациите на България и Румъния в ЕИСК.  

ЕИСК е съвещателен орган на Европейски Съюз, включващ работодатели, профсъюзни дейци и представители на обществени, професионални, стопански и културни организации от страните членки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР