Европейският джудо съюз отправи жест към България, като публикува информация

...
Европейският джудо съюз отправи жест към България, като публикува информация
Коментари Харесай

Европейският джудо съюз публикува материал за успехите на България в спорта

Европейският джудо съюз насочи жест към България , като разгласява информация по отношение на историята на джудото у нас и идния континентален шампионат за кадети и кадетки, който ще се организира в Самоков в дните сред 27 до 30 юни идната година.

Историята на джудото в България стартира през 1923-1924 година с Владимир Стойчев, прочут български военачалник, посланик и олимпийски играч по конен спорт. Той е обучаван в джу-джуцу във Виена и сътвори две школи по джу-джуцу , само че те действат единствено за малко време. Първите опити за основаване на джудо групи в България се появяват през 1936 година при напъните на учителя по физическо образование Ангел Варсанов в Първа мъжка гимназия в София.

През 1948 година, с помощта на предложенията на професор Живко Филипов , доцент във Висшия институт по физкултура и спорт, джудо и джу-джицу стават част от образователния проект като постоянни предмети в това образователно заведение. Този курс е предоставян до 1953 година

През 1958 година е основана Националната федерация по джудо , която е призната като пълноправен член на Европейския съюз по джудо. От 1962 година джудото стартира да се развива като независим спорт в България, и от този момент спортът реализира забележителен прогрес , изключително през 80-те години на предишния век. В сегашния миг в България има 4200 регистрирани джудисти , разпределени в 67 джудо клуба по цялата страна.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР