Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември.

...
Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември.
Коментари Харесай

Варна ще се включи утре в Европейския ден без автомобили

Европейският ден без коли се организира годишно на 22 септември. Идеята за осъществяване на подобен Ден произлиза от Франция и се реализира за първи път през 1998 година Това е интернационална акция, по време на която централните зони в доста градове на Европа се затварят за автомобилно придвижване.

Варна също ще се включи с редица начинания измежду които „ Върви с нас “ и " С велосипед из Варна ", научи Moreto.net. За събитието „ С велосипед из Варна “ от 10 до 13 ч. затворени за МПС ще бъдат булевардите " Мария Луиза " и " Осми Приморски полк " (от катедралата " Св. Успение Богородично " до Младежкия дом). Всеки искащ да взе участие в всеобщото каране на колела, може да се включи с едноколесно, двуколесно или триколесно транспортно средство. Началото е 10.00 ч. пред общината, като маршрутът планува тръгване в посока Катедралния храм, противоположен завой до Дома на флота, след което - каране до кръстовището на бул. " Осми Приморски полк " и бул. " Цар Освободител ".

За най-малките участници ще бъде обособена обособена площадка за колелета и тротинетки - алеята пред постройката на общината.

За самодейността " Върви с нас " от 8.00 до 19.00 ч. ще бъде затворен за придвижване на коли следното трасе - бул. " Сливница " от кръстовището с бул. " Осми крайморски полк " - бул. " Княз Борис I " до Икономическия университет. През целия ден в зоната ще има атракции, работилници и занимания.

През целия ден в зоната ще има демонстрации, атракции, работилници и занимания като: вървене, ролери, скейт, споделено пътешестване, умни коли, колоездене и други, които предизвикват напредването в градска среда без коли.

Насърчаването на жителите да избират и комбинират този метод на напредване носи редица изгоди за личността и обществото. Изследвания сочат, че феновете на ходенето и колоезденето са по-здрави и живеят по-дълго. По-големият брой пешеходци и велосипедисти вършат ходенето и колоезденето по-безопасни. Например, рискът от случай при вървене в община, с два пъти повече пешеходни зони, е понижен с 66%. Активните режими на напредване са потребни за околната среда защото понижават нездравословните излъчвания. Те носят и редица обществени изгоди. Доказано е, че живущите на улици, на които няма авто трафик познават и поддържат своите съседи в доста по-голяма степен, в сравнение с хората на улиците с тежък трафик.

" Ден без коли " дава изключително добра опция за изпробване с нови модели на трафика и устойчивия превоз. Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на ограничения за усмиряване на моторизирания трафик води до осезаеми стопански изгоди за локалния бизнес. Повишава привлекателността на градската среда и усилва сигурността на напредване. В инструкция " Vision zero " на Европейската комисия се включват и ограниченията " 30 км в час ". /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР