Европейските страни през 2022 година ще похарчат за първични енергоресурси

...
Европейските страни през 2022 година ще похарчат за първични енергоресурси
Коментари Харесай

През 2022 г. в Европа ще похарчат за енергия рекордна от десет години сума

Европейските страни през 2022 година ще похарчат за първоначални енергоресурси рекордната за последните 10 години сума в размер на 1 трлн. $. Това оповестява Bloomberg като се базира на разбор на банка Citigroup.

Както прецизират от организацията, сходни разноски са свързани с покачването на цените  за отопление и за електроснабдяване в района.

" Природният газ и електричеството станаха прекалено скъпи. На потребителите и производителите в целия район, евентуално, ще им се наложи да вземат нелесни решения във връзка с своето енергопотребление ", споделя анализаторът от Citigroup Аластер Сайм.

Според оценките на експертите, за последната година цените  на природния газ в Европа на нарастнали повече от 3.5 пъти, а по-късно - поради значимостта на синьото гориво също и за работата на електроцентралите, се усилиха и цените на електричеството. В момента, както написа Bloomberg,  природният газ покрива една четвърт от енергийте потребности на европейските страни.

През есента на 2021 година в Европа се развихри енергийна рецесия, откакто спотовите цени на природния газ започнаха стремглаво да порастват, преминавайки 1000 $ за 1000 куб. метра. А на 21 декември борсовата цена на синьото гориво в Европа за първи път в историята преодоля и границата от 2000 $ за хиляда кубически метра на фона на идните зимни студове и извънредно ниските ресурси от природен газ в европейските подземни складове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР