Европейските потребители все по-често биват атакувани от подвеждащи реклами онлайн,

...
Европейските потребители все по-често биват атакувани от подвеждащи реклами онлайн,
Коментари Харесай

Мащабно проучване в 6 европейски страни показа, че потребителите не познават правата си

Европейските консуматори все по-често биват атакувани от подвеждащи реклами онлайн, поради които от време на време им се постанова да заплащат за нежелани артикули или услуги, тъй като са били подведени. Това е и повода мрежата от европейски потребителски центрове да даде препоръки по какъв начин да се разпознават и заобикалят по този начин наречените абонаментни акции. Директорът на Европейския потребителски център у нас Игнат Арсенов разяснява:
По наши наблюдения примамливите предложения в Интернет са много зачестили -  по този начин наречените преференциални реклами, които ни се оферират. Най-честите са в обществените медии или пък като изскачащи прозорци, когато ровим в някой уебсайт или в телефона си, където виждаме нещо доста преференциално.

Какво ни предизвика?  На първо място, тези абонаментни клопки съществуват неотдавна - от 10-15 години, само че в последните 5 години зачестяват. Това ни предизвика да решим тази година да създадем това забавно изследване, с цел да забележим по какъв начин хората се отнасят към абонаментните клопки, като би трябвало да кажем, че в изследването първите 4 въпроса са свързани с най-основните права на потребителите. Прочуването е направено в 6 страни: във Финландия, в Норвегия, в Швеция - Скандинадските страни, и в Австрия, Белгия и Холандия, които са страни с висок стандарт на живот и се допуска, че информираността на потребителите е по-голяма, употребяват доста Интернет. Но се оказа обаче, че това не е по този начин.

От четирите съществени права (на потребители) единствено 10 % от запитаните познават и четирите права. На първо място е да вземем за пример -  имам ли  право да върна една стока по Интернет закупена в седемдневен период: правилно или погрешно. Това е погрешно! Седемдневният период към този момент е заменен от преди 4 години. Вече срокът е 14-дневен.

Има идващ въпрос. Аз имам право да я върна в 14-дневен период от покупката: правилно или погрешно. Отново хората бъркат и на този въпрос. В България се оказа, че ние проблем нямаме. Повече от половината от  хора познават това свое право.

Друго значимо нещо е  - правилно ли е, че в случай че нещо не съм си го поръчал и в случай че пристигна у дома и ми го доставят -  правилно ли е, че не съм длъжен да го приема или че не съм длъжен да го връщам, в случай че ми го оставят. Това е правилно, да. Когато нещо не съм поръчал и някой ми го доставя, аз не съм задължен да го платя и да го приема. Защо ще го одобрявам или в случай че го приема, да ми кажат след това: " Връщай го! ". Никъде не съм дал никакво единодушие за такова нещо, пък даже то да е гратис или каквото и да ми се популяризира.

И на последно място хората не знаят, че имат отбрана и посредством банките, а точно -  в случай че са платили с кредитна карта, надлежно могат да си потърсят парите посредством банката, в случай че нещо, което не са поръчали или даже са поръчали, в случай че пристигна дефектно, имат право да оспорят самото заплащане или в случай че са изтеглии пари без тяхна оторизация, могат да отидат в банката и да оспорят заплащането към този търговец. 

И се оказа, че в действителност хората всеобщо не знаят тези свои права. Именно заради това нашата цел е да осведомяваме, тъй като какво сподели и изследването - че когато хората са осведомени да разпознават абонаментните клопки и когато те познават правата си, това е пътят, по който да ги избегнат. След това, в случай че към този момент един път влезем, е мъчно.

Още за провата на потребителите ще научите, в случай че чуете цялото изявление с шефа на Европейския потребителски център -  от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР