Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до

...
Европейските партньори да подкрепят финансово България и страните, близо до
Коментари Харесай

Не можем сами да се справяме с бежанците, европейските партньори да помогнат: Петков

Европейските сътрудници да поддържат финансово България и страните, покрай войната в Украйна, които одобряват бежанци на своя територия. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков пред медии преди началото на неофициалния Европейски съвет, който се организира във Версай, Франция.

Премиерът бе безапелационен, че не може независимо всяка страна членка да се оправи с оказването на поддръжка на хората, които бягат от войната и по тази причина е необходим общ европейски отговор.

Според министър-председателя Петков страната ни би трябвало да намерения и за сюжет, при който Русия стопира доставките на газ. „ Аз нямам доверие, че ще се стигне до такава степен, само че както към този момент нееднократно заявих, единственият метод България да се оправи с подобен проблем, е да спре експорта на ток в екстремалната обстановка. Хубавото е, че виждам схващане от европейските сътрудници по тематиката “, означи Кирил Петков.

В тази подтекст министър председателят добави, че България интензивно работи както за приключването на построяването на гръцката газовата връзка, по този начин и се концентрира върху вложения в различни източници на сила като геотермалната и слънчеви акумулатори. С всички тези дейности страната ни ще реализира задачата за енергийна самостоятелност, сподели българският министър председател.

В отговор на журналистически въпрос каква е позицията на страната ни за общ европейски заем поради рекордните цени на газа, Петков съобщи, че следва да се обмисли грантов механизъм, посредством който общността ще покаже, че е подготвена да поеме разхода.

„ Мястото на Украйна сигурно е в Европейския съюз, въпросът е по кое време ще се причисли към европейското семейство “, безапелационен бе министър-председателят Петков.

По-рано денем българският министър председател беседва с министъра на стопанската система, финансите и промишлеността на Френската република Бруно льо Мер.

Срещата е продължение на диалога на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон през февруари в Брюксел. Българският министър председател и френският министър разискаха задълбочаването на двустранното икономическото съдействие във подтекста на взаимни инфраструктурни планове.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР