Европейските министри постигнаха политическо споразумение по серия от нови мерки,

...
Европейските министри постигнаха политическо споразумение по серия от нови мерки,
Коментари Харесай

Румъния получи гъвкави условия за потреблението на ток през пиковите часове на срещата на енергийните министри на ЕС

Европейските министри реализираха политическо съглашение по серия от нови ограничения, които да бъдат подхванати в енергийния бранш, написа румънският енергиен министър във Фейсбук.

Новите ограничения имат за цел, наред с другото, да открият спомагателните доходи, осъществени от производителите на електрическа енергия и други участници на пазара на електрическа енергия, над оптималното равнище от 180 евро/МВтч в интервала 1 декември 2022 година - 30 юни 2023 година и да ги употребяват за финансиране на ограничения за отбрана на крайните консуматори на електрическа енергия. Предлага се още въвеждане на солидарна вноска от сдруженията, работещи в секторите на петрола, природния газ, въглищата и рафинирането, доброволни ограничения за понижаване на потреблението на електрическа енергия с 10 % със наложителен съставен елемент от 5 % в пиковите часове.

И в двата случая Румъния поддържа доброволното понижение, само че в случаите на пикови часове единствено България, Гърция, Хърватия и Унгария поддържаха нашите представители. Румъния, въпреки това, получи спомагателни благоприятни условия за еластичност във връзка с определянето на пиковите часове на национално ниво, написа министър Върджил Попеску.

Този нов набор от ограничения добавя съществуващата рамка на Европейски Съюз, създадена с поддръжката на страните членки, с цел да се подсигурява европейската резистентност и взаимност в подтекста на енергийната рецесия, породена от войната в Украйна.

Държавите членки ще могат също по този начин да се намесват при определянето на контролираните цени на електрическата енергия за семействата, МСП и други категории консуматори.

Румъния насърчи спомагателни ограничения за отбрана на енергоемките консуматори, защото това е значимо за поддържане на конкурентоспособността на европейската индустрия и за опазване на работните места.

" Що се отнася до пазара на газ, по време на дебатите още веднъж подчертахме, че е належащо незабавно да се вкара ограничаване на покупко-продажбите с газ на европейския пазар на едро. Искането е подкрепено от множеството страни членки и има за цел да се вкара пределна цена за вноса на газ от всички източници и за вътрешните транзакции, като се подсигурява сигурността на доставките. Ограничената цена ще докара до по-ниски цени на електрическата енергия, топлинната сила и суровините, употребявани в индустрията. Румъния също по този начин продължава да поддържа незабавното активиране преди тази зима на Европейската енергийна платформа за взаимно закупуване на природен газ, с цел да се обезпечи заслужено систематизиране на спомагателните количества газ и полутечен природен газ, привлечени в Европейски Съюз ", написа министърът.

В близко бъдеще Румъния продължава да поддържа задачата за обособяване на цената на електрическата енергия от цената на природния газ, като желае от Европейската комисия съответни оферти за промяна на структурата на енергийния пазар.

Румъния също по този начин изрази поддръжката си за сигурността на доставките на газ и електрическа енергия за Република Молдова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР