Европейските лидери се ангажираха да потърсят сметка на Русия за

...
Европейските лидери се ангажираха да потърсят сметка на Русия за
Коментари Харесай

Европа ще търси сметка на Русия за войната й в Украйна

Европейските водачи се ангажираха да потърсят сметка на Русия за войната ѝ против Украйна и показаха механизъм за следене на загубите и вредите, нанесени от силите на Москва, като се събраха в Исландия за двудневна среща на върха, оповестиха осведомителните организации.

Не срещата в Рейкявик участват немският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, английският министър председател Риши Сунак. България беше показана неразбираемо за какво от Илияна Йотова.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и английският министър-председател Риши Сунак бяха измежду тези, които подчертаха поддръжката си за Украйна на рядката среща на органа по правата на индивида към Съвета на Европа (СЕ) в Рейкявик.

Към тях посредством видеовръзка се причисли украинският президент Володимир Зеленски, който приключи обиколката си из европейските столици, с цел да обезпечи повече оръжия и помощ преди предстоящата контраатака против съветските сили.

Зеленски се възползва от опцията да изтъкне изказванията на Киев, че е свалил съветски хиперзвукови ракети благодарение на новоразположените западни защитни средства. Това демонстрира, че в случай че страната е обединена, тя е способна на всичко ", сподели той на срещата на върха.

" Преди една година не бяхме в положение да свалим множеството от ракетите на нападателите, изключително балистичните ", добави Зеленски.

Русия отхвърля съзнателно да нанася удари по цивилни жители при бомбардировките на украинските градове, макар че десетки обитаеми места бяха опустошени от нейните въздушни удари и артилерия от началото на нашествието през февруари предходната година.

На срещата в Рейкявик беше показан нов Регистър на вредите - механизъм за вписване и документиране на доказателства и искове за вреди, загуби или пострадвания, настъпили вследствие на съветската инвазия.

На срещата се преглеждат и други въпроси, в това число тежкото състояние на хиляди деца, отведени в Русия или в окупираните от Русия територии от Украйна от началото на войната, което Киев и неговите съдружници осъждат като противозаконна депортация.

" Моментът да дадем отпор е в този момент. Демокрации като нашите би трябвало да изградят резистентност, с цел да можем да надделеем и да надвием тези, които подтикват неустойчивостта ", съобщи английският министър председател Риши Сунак в речта си.

" Ще държим Русия виновна за осъществените ужасяващи военни закононарушения и би трябвало да извлечем поуките от тази война, като сме подготвени да се противопоставим на заканите за нашите общества, преди те да станат прекомерно огромни, с цел да се оправим с тях ".

Повтаряйки тези забележки, Шолц съобщи, че съветът е значим, " с цел да накаже военните закононарушения на съветските окупатори и да изиска отговорност за големите вреди, които Русия нанася на Украйна ден след ден ".

От канцеларията на Еманюел Макрон обявиха, че съветът изследва по какъв начин Банката за развиване на Съвета на Европа (БРСЕ) може да помогне за посрещане на потребностите на изпитващите усложнения украинци./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР