Европейските лидери са все по-загрижени от зациклянето на войната в

...
Европейските лидери са все по-загрижени от зациклянето на войната в
Коментари Харесай

Политико: Европейските лидери се подготвят за нова Студена война с Русия



Европейските водачи са все по-загрижени от зациклянето на войната в Украйна и от компликациите пред съдружниците да надминат Русия в производството на нови оръжия.

Година, която стартира с обещания за огромна украинска контраатака, която да подхожда на миналогодишния неочакван пробив през стотици благи окупирана от Русия територия, се трансформира в кървава борба ярд по ярд на стотици благи от фронта, която означи дребна териториална облага макар голямата цена в човешки животи.

" Русия може да продължи тази война с години ", сподели финландският министър на защитата Анти Хаканен по време на посещаване във Вашингтон тази седмица, където подписа ново съглашение за защита със Съединени американски щати. " Мнозина надценяват обстановката, като считат, че Западът, че Украйна печели. "

Този месец държавното управление на Хаканен разгласи, че удвоява производството на муниции, като се ангажира да изпрати огромна част от тях в Украйна, която се бори с намалелите доставки от западните съдружници и бавното създаване на индустриални благоприятни условия в Съединени американски щати и Европа. Той отхвърли да разкрие какъв брой огромно ще бъде новото произвеждане или да уточни тъкмо какви муниции ще се създават.

С към 25 милиона $ начални пари от държавното управление дружно с дълготрайни контракти, които да подсигуряват, че работата ще продължи през идващите години, планът се финансира и от нови вложения от NAMMO, норвежката отбранителна компания с огромно наличие във Финландия. Увеличението на производството ще доближи своя връх до 2027 година

Публичните и частните вложения плюс дълготрайните контракти за покупка ще възлизат на общо 1,3 милиарда $ от 2024 до 2030 година

Този тип дълготрайни контракти се оказаха огромно затруднение за американските и европейските държавни управления, които не са склонни да поемат обезпечени задължения за разноските за защита през идващите години. Но без тях даже някои огромни отбранителни компании не са склонни да влагат личните си пари в оръжия, сериозни за войната в Украйна, опасявайки се, че решимостта на държавните управления в последна сметка ще се разколебае.

Европейският съюз разгласи амбициозна цел при започване на 2023 година да изпрати 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряди на Украйна до края на годината, като задели 1,1 милиарда $, с цел да компенсира страните-членки за напъните им. Този проект обаче не бе изпълнен - до ноември бяха изпратени едвам към 300 000 снаряда.

Докато на бойното поле обстановката е в застой, в дълготраен проект " Украйна има положителни шансове да завоюва, тъй като западните страни имат по-големи стопански благоприятни условия и могат да усилят отбранителната си промишленост до равнища, с които Русия не може да се конкурира ", добави Хаканен. " Ние можем да го създадем и Украйна може, само че се нуждае от решителни стъпки от западните страни. "

Други европейски чиновници споделят паниката му.

Началникът на белгийската защита Мишел Хофман, при визитата си тази седмица при белгийските бойци, ситуирани в Румъния, предизвести, че Русия " към този момент е посочила, че има волята да нападна комшия и е безусловно допустимо те да продължат. Или на юг към Молдова, или към балтийските страни ".

И до момента в който беше на посещаване в украинската столица в понеделник, чешкият президент Петр Павел сподели, че е " доста евентуално да забележим някои обилни развития " през 2024 година при воденето на войната, като не всички от тях ще бъдат приветствани в западните столици.

" Индикациите към този момент са, че няма да бъде, в най-хубавия смисъл на думата, както бихме желали ", сподели Павел, добавяйки, че обновеният промишлен потенциал на Русия ще стартира да основава " нова обстановка, с която ще би трябвало да се оправяме. "

Във Вашингтон администрацията на Байдън свърши парите, нужни за снабдяването на Украйна с нови оръжия и съоръжение, и чака 60 милиарда $ - част от по-големия пакет, спрян в Конгреса поради различията с републиканците по граничната политика и незаконната миграция.

Въпросът за увеличение на производството и намирането на способи американските отбранителни компании да си партнират с техните украински сътрудници беше в центъра на визитата на висши украински чиновници във Вашингтон този месец.

По време на това посещаване украинският президент Володимир Зеленски персонално сподели на група анализатори, че обезверено се нуждае от повече средства за противовъздушна защита, разкривайки, че разполага единствено с " шепа " ракети за противовъздушна защита, с цел да отбрани Киев.

Въпреки че украинският водач се постара да звучи решително за вероятностите на страната си, намаляващите артилерийски ресурси и броят на съветските ракети и дронове, които Москва може да изстреля против цивилни обекти в Украйна, провокират същинска паника.

В Европа пакет от финансова помощ от Европейския съюз от 54 милиарда $ за Украйна също беше спрян заради възраженията на Унгария, което провали нужното единомислещо решение на 27-членната организация.

Някои европейски страни, като Германия, неотдавна усилиха военната помощ за Украйна, а шепа английски и немски отбранителни компании подписаха съглашения с украински компании за взаимно произвеждане в дребен мащаб на бронирани транспортни средства и нови артилерийски системи в Украйна.

Тези първични стъпки към възобновяване на отбранителната промишленост на Украйна са част от по-широкото самопризнание, че войната ще продължи, защото съветските сили извоюваха някои териториални придобивки на изток през последните седмици в нови, кървави зимни офанзиви.

Част от казуса с увеличеното военно произвеждане на Запад, сподели Хаканен, е бавното признание, че пълномащабната инвазия на Русия е трансформирала трайно политическия пейзаж на Европа.

" Много западни страни мислеха, че това е кратковременен проблем. Но в този момент мисля, че в Съединени американски щати и в страните от НАТО съвсем всички знаят, че това е краят на 30-годишния интервал след разпадането на Съветския съюз. Сега навлизаме в някаква нова студена война ", заключи Хаканен.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР