Европейските лидери са по-близо до постигане на споразумение по фонда

...
Европейските лидери са по-близо до постигане на споразумение по фонда
Коментари Харесай

Шарл Мишел предложи компромисен вариант за фонда за възстановяване

Европейските водачи са по-близо до реализиране на съглашение по фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро, откакто холандското държавно управление е алармирало поддръжка за посоката, в която вървят договарянията, написа Блумбърг.

Това става откакто ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел показа ново компромисно решение – общият размер на фонда ще остане същият, само че 50 милиарда евро, планувани за безплатна помощ, ще бъда раздадени под формата на заеми. Така схемата ще бъде преструктурирана на 450 милиарда грантове и 300 милиарда заеми.

Новото предложение идва на фона на приключилите без триумф договаряния от първия ден на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел. Днес водачите на Европейски Съюз още веднъж ще дискутират 7-годишната бюджетна рамка на Европейски Съюз и фондът за възобновяване на стопанската система.

В опит да завоюва поддръжката на така наречен „ Пестелива четворка “ - Холандия, Австрия, Дания и Швеция, Мишел е предложил още и въвеждането на  „ спешна спирачка ”, която ще разреши на всяка страна членка, недоволна от разпределянето на средства, да отнесе въпроса към Европейския съвет или Съвета по стопански и финансови въпроси в границите на 3 дни, където да оспори решението. Спорната точка ще би трябвало да бъде адресирана от европейските водачи или финансовите министри на страните членки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР