Европейските лидери са готови да дадат политическа зелена светлина за

...
Европейските лидери са готови да дадат политическа зелена светлина за
Коментари Харесай

ЕС дава зелена светлина за началото на преговори с Босна и Херцеговина

Европейските водачи са подготвени да дадат политическа зелена светлина за започването на договаряния за присъединение с Босна и Херцеговина, съгласно проектодокумент от 19 март, забелязан от " Политико ".

Европейски Съюз даде на Босна статут на кандидат през декември 2022 година Европейската комисия предходната седмица даде позитивна рекомендация за започване на публични договаряния за присъединение, която водачите на Европейски Съюз в този момент възнамеряват да следват.

Текстът включва условия за договарянията за присъединение, като се споделя, че идната част от процеса може да се случи единствено откакто бъдат подхванати съответните стъпки, посочени в рекомендацията на Комисията от 12 октомври 2022 година, което значи, че Босна би трябвало да реализира повече прогрес по своята домашна работа преди да влезе в блока.

Настоящият план ще бъде разискван от посланиците на Европейски Съюз в сряда и от водачите на Европейски Съюз в четвъртък. Няколко дипломати бяха оптимисти, че настоящият подход за Босна в последна сметка ще бъде общопризнат от водачите.

Един посланик от страна, в началото по-скептична към напредъка на Босна досега, на който беше предоставена анонимност, с цел да разиска искрено тематиката, сподели, че втората част на параграфа е основна.  " Всички промени, за които се съгласихме, в действителност би трябвало да бъдат приключени, преди да може да се случи каквато и да е последваща стъпка за Босна. "

В навечерието на срещата на върха в четвъртък седем европейски държави призоваха своите сътрудници да следват рекомендацията на Европейската комисия по отношение на Босна. Австрия, Хърватия, Чехия, Гърция, Италия, Словакия и Словения са споделили, че блокът би трябвало да " се възползва от инерцията и сегашния прозорец на опциите ", се споделя в писмо, забелязано от " Политико ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР