Европейските лидери одобриха в четвъртък купуването на 1 милион снаряда

...
Европейските лидери одобриха в четвъртък купуването на 1 милион снаряда
Коментари Харесай

Европейските лидери одобриха купуването на 1 млн. снаряда за Украйна

Европейските водачи утвърдиха в четвъртък пазаруването на 1 милион снаряда за Украйна през идващите 12 месеца, като част от тях ще бъдат за сметка на армейските ресурси, а други ще бъдат особено създадени.

" Като взема поради ползите на сигурността и защитата на всички страни членки, Европейският съвет приветства съглашението в Съвета за незабавна доставка на муниции земя-земя и артилерийски муниции на Украйна и, в случай че бъдат поискани, ракети, в това число посредством взаимни доставки и активизиране на на уместно финансиране ", се споделя в решението на водачите.

Те прибавят, че даването на 1 милион артилерийски муниции няма да засегне " характерният темперамент на политиката за сигурност и защита на някои страни членки ".

Преди срещата президентът Румен Радев съобщи, че. Той въпреки всичко призна, че София няма по какъв начин да управлява какво ще се случи с военната продукция, откакто тя бъде доставена на купувача.

Зеленски от влака

Утвърждаването на договорката стана бързо, като европейските водачи завършиха дебата за Украйна единствено за няколко часа, в това число диалога с Володимир Зеленски по видео връзка.

Украинският водач се включи с 10-минутно изявление от трен, пътувайки. Той още веднъж прикани Европа да побърза с доставките на оръжия, тъй като " в противоположен случай войната ще се проточи ".

Зеленски взе участие във всички европейски срещи на върха от началото на войната преди година. В изявлението си в четвъртък той благодари на водачите на Европейски Съюз за решението за боеприпасите, само че подсети, че всяко закъснение на доставката на муниции, въвеждането на спомагателни наказания или на приемането на Украйна в Европейски Съюз, отсрочват края на войната.

Какво включва договорката със снарядите

Европейските страни се договориха да обезпечат 1 млн. артилерийски снаряди на Украйна в границите на година. Чрез 1 милиарда евро фонда Европейски механизъм за мир Европейски Съюз ще компенсира на страните, които извадят от армейските си ресурси амуниции.
 Европейски Съюз се готви да похарчи 2 милиарда евро за артилерийски снаряди Европейски Съюз се готви да похарчи 2 милиарда евро за артилерийски снаряди

Отделно още 1 милиарда евро от фонда ще бъдат платени за производството на нови снаряди за попълване на запасите на армиите, които са дали амуниции за Украйна.

Схемата беше измислена от Европейската комисия, с цел да се ускорят доставките за Украйна, като се избегне изчакването на осъществяването на към този момент направени поръчки.

Снарядите, които ще бъдат изпращани са както по натовски, по този начин и по стандартите за употребявани западни и руски типове оръжия.

България съобщи, че няма да взе участие в схемата, въпреки че утвърждава нейния механизъм за оповестяване на обща социална поръчка през Европейската организация по защита, с цел да се понижат разноските.

Какво още за Украйна от водачите

Европейският съвет удостовери, че застава зад предлагането на президента Зеленски за прекратяването на войната и не загатва другият проект на масата - този на Китай, който беше показан след последната им среща през февруари.

Отправя се упорито искане към Русия да върне принудително депортираните от страната украинци, изключително децата и да им обезпечи безвредно завръщане вкъщи. В заключенията на срещата се споделя, че водачите са взели под внимание " заповедите за арест, издадени от Международния углавен съд , против президента на Русия и неговия комисар по правата на детето за военно закононарушение на нелегално депортиране и прекачване на украински деца от окупирани региони на Украйна в Русия ".

Потвърждават се позициите за наказателно гонене на отговорните за закононарушенията, осъществени по време на войната и за присъединяване на Европейски Съюз в следвоенното възобновяване на Украйна.

Лидерите споделят още, че са подготвени да подхващат нови наказания и да работят с сътрудниците от Г-7 по тавана на цената на съветския недопечен нефт, като акцентират значимостта на използването на към този момент въведените ограничавания и разпореждат на Европейската комисия и страните членки да засилят напъните по използването на глобите на национално равнище. Лидерите не разпореждат на Европейската комисия да им предложи нови наказания преди идната им среща през юни.

За това пък те поръчват на Европейската комисия през юни да им предложи пакет за финансова помощ за Молдова , както и техническа поддръжка за подготовката й за започване на договаряния за участие в Европейски Съюз, откакто Кишинев получи статут на претендент дружно с Украйна предишното лято.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР