Европейските лидери не успяха да постигнат разбирателство за обяваването на

...
Европейските лидери не успяха да постигнат разбирателство за обяваването на
Коментари Харесай

ЕС не успя да се разбере за ядрената енергия и СО2 квотите

Европейските водачи не съумяха да реализират съгласие за обяваването на нуклеарната сила за зелена и за ролята на енергийните пазари за повишението на цените на електричеството.

След нескончаем спор в Брюксел в четвъртък, с трагични спирания, те се отхвърлиха от приемането на решения, откакто не съумяха да се обединят към нито един от препоръчаните три разновидността за реализиране на компромис. Въпросът за енергийните цени беше отсрочен за последващо съвещание. Това е второ отсрочване, откакто на срещата си през октомври водачите си дадоха повече време, поръчвайки разбори, които да изяснят аргументите за внезапното повишаване на силата през есента.

Еврокомисията показа анализите в четъртък, съгласно които не са открити спекулации и операции, които да са довели до повишаването и не се постановат промени в европейския пазар за търговия с квоти за парникови газове. Според специалистите аргументите за скока са почналото икономическо възобновяване и увеличеното международно търсене, както отхвърли на Русия да усили доставките на газ за Европа.

" Два въпроса бяха изключително сложни - пазарът за търговия с въглеродни квоти, за който някои водачи имат съмнения за спекулации, и таксономията (класифицирането на нуклеарната сила и естествения газ), където се изрекоха разнообразни отзиви ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Тъй като за взимане на решение е належащо единогласие, Мишел добави, че ще има потребност от повече време за намиране на компромис и че водачите ще се върнат към въпроса на последващо съвещание. Той призна, че поради епидемиологичната обстановка съвещанието на водачите е трябвало да се сведе до един ден. Затова и не е могло да се отдели повече време на енергетиката поради дългия дневен ред на срещата, която се занима още със обстановката в Украйна и Беларус, пандемията и миграцията.

Основното разделяне остава сред страни с висок дял на въглищната сила, които упорстват за реформиране на пазара с въглеродни квоти и страните, които считат, че енергийната взаимозависимост от изкопаемите горива и вноса, може да се преодолее посредством увеличение на каузи на възобновимата сила, която се създава в Европа.

Българският президент Румен Радев, който е един от поддръжниците на мнението, че пазарни спекуланти стоят зад повишаването на тока, разяснява, че анализите, направени от европейския енергиен регулатор и от органа за наблюдаване на пазарите, " нямат нужната дълбочина ". Той изрази противоречие с изводите им, които не откриват нечиста сделка с цените.

Според Радев полемиките на Европейския съвет посочили, че " от ден на ден водачи правят оценка какво значи битовите консуматори да бъдат на свободния пазар " и те не считат, че актуалните обезщетения са задоволителни. " Това ни дава вяра, че няма да има напън върху България в бъдеще, тъй като останахме единствените, където битовите консуматори са на контролиран пазар ".

Зелена ли е нуклеарната сила?

Като направи спогодба, че оценката за екологичността на нуклеарната енергетиката и на изкопаемия природен газ са в пълномощията на Европейската комисия, Шарл Мишел сподели, че мненията на водачите остават разграничени по това дали двете горива да бъдат класифицирани като чисти и да получат достъп до зелено финансиране. Европейската комисия би трябвало да излезе с решение до края на годината. Вицепрезидентът за климата Франс Тимерманс съобщи, че, само че като преходни горива, подпомагащи осъществяването на прехода към въглеродна индиферентност. Очаква се решението да бъде взето идната седмица.

Говорейки преди началото на срещата в Брюксел Радев изрази неодобрение от сходно решение, защото вложителите в нуклеарна сила се нуждаят от дълготрайно обмисляне.

" Франция води тази борба с поддръжката на друи страни, измежду които е и България ", съобщи президентът, добавяйки че нуклеарната енергетика ще има резултат върху екологията, стопанската система и обществото.

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц, които дадоха взаимна конференция след края на Европейския съвет, признаха, че не са сближили позициите си. Германия се отхвърли от нуклеарната сила след случая в АЕЦ " Фукушима ", а Франция разгласи през ноември желание да строи нови нуклеарни мощности.

" Франция поема по друг път (от Германия). Други страни също го вършат. Има много разнообразни модели. И по тази причина е значимо да можете да следвате своя път и в това време да останете дружно в единна Европа ", сподели Шолц на брифинга.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР