Европейските и американските купувачи ще се конкурират сериозно за алуминий

...
Европейските и американските купувачи ще се конкурират сериозно за алуминий
Коментари Харесай

Европа ще се бори със САЩ за алуминий, ако ЕС забрани вноса му от Русия

Европейските и американските купувачи ще се конкурират съществено за алуминий от Близкия изток, в случай че Европейският съюз забрани вносът на метала от Русия през идващите месеци което ще докара до покачвания на цените, като през 2018 година, когато бяха наложени наказания на Rusal.

Надпреварата за импорт на алуминий от страните от Близкия изток, като Обединените арабски емирства и Бахрейн, ще подклажда инфлацията за западните компании в транспортната, опаковъчната и строителната промишленост - които към този момент са изправени пред високи разноски за първични материали и заплати.

Алуминият е една от главните първични материали за произвеждане на електрически транспортни средства. Значително по-лек от стоманата, в този момент той е пожеланият метал в необятна гама от елементи за електрически транспортни средства.

На този декор Европейски Съюз от месеци разисква наказания, които биха забранили импорт на съветски алуминий. В последния пакет наказания, които пристигнаха във връзка втората годишнина от съветската инвазия в Украйна, блокът не включи метала, само че се чака скоро да предложи различен пакет с нови забрани за импорт, съгласно източници, представени от Reuters.

Производителите от Близкия изток са " донесли " 6,2 милиона метрични тона или близо 9% от международните доставки предходната година, съгласно Международния институт за алуминий. Близо два милиона от това количество е изпратено до Европа и Съединените щати.

Загубата на съветски метал би оставила Европа с дефицит от към 500 000 тона. Част от дефицита би могъл да бъде обезщетен с рестартирането на празните мощности в района. Но не всички.
 От производител №1 на примитивен алуминий в света преди 20 години, Съединени американски щати към този момент имат едвам 2% пазарен дял
От производител №1 на примитивен алуминий в света преди 20 години, Съединени американски щати към този момент имат едвам 2% пазарен дял

Компании сигнализират за потребност от вложения в бранша

Купувачите на алуминий на физическия пазар заплащат цената на Лондонската борса за метали (LME) и награда за покриване на транспортни и транспортни разноски и налози. " Допълнителните разноски за европейските купувачи ще би трябвало да се покачат, с цел да привлекат продавачите и металът да не се отклонява към други райони, в това число Съединените щати. Това ще се случи и за купувачите от Съединени американски щати, които също ще би трябвало да покачат наградите, с цел да продължат да идват металите, считат специалисти.

Санкциите на Съединени американски щати против съветския производител Rusal през април 2018 година провокираха рецесия, при която алуминият на LME скочи с 35% за няколко дни до седемгодишни върхове.

Европейските награди с платени мита скочиха с 45% през идващия месец, до момента в който наградите в Съединени американски щати се усилиха с 20% през същия интервал.

Дори и да има нова възбрана, такова повишение на цените е малко евентуално, тъй като има ресурси в Азия. Руските доставки, също така, може да се отклонят към Китай, който към този момент е главен вносител на съветски алуминий, след началото на войната.

Силата на реакцията обаче ще зависи от това дали LME вследствие на глобите на Европейски Съюз реши да забрани алуминия с съветски генезис, който съставлява 90% от запасите в записаните хранилища на LME.

Вносът на съветски алуминий в Европейски Съюз е паднал, и все пак към момента е забележителен. Според Trade Data Monitor вносът на съветски алуминий в Европейски Съюз възлиза на общо 512 122 тона през 2023 година или 8% от общия размер от 12% през 2022 година и 19% през 2018 година

Вносът на съветски алуминий в Съединени американски щати е паднал до 16 902 тона предходната година или 0,4% от общия размер, от 4% през 2022 година и съвсем 9% през 2018 година, демонстрират данни на TDM.
 Съединени американски щати ще наложат 200% мито върху съветския алуминий: какво ще промени това
Съединени американски щати ще наложат 200% мито върху съветския алуминий: какво ще промени това

Русия е вторият в света производител на метала, отличник е Китай

Санкциите на Европейски Съюз за съветския алуминий ще значат по-високи награди в Европа. След това наградите на Съединени американски щати ще се повишат, с цел да останат конкурентоспособни, разяснява анализаторът на BNP Paribas Дейвид Уилсън.

За Европейски Съюз, от Близкия изток, са пристигнали близо 1,2 милиона тона или 18,8% от общия през предходната година, до момента в който Съединени американски щати са внесли повече от 800 000 тона или 19,3%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР