Европейските евреи днес отново живеят в страх“, казва Европейската комисия

...
Европейските евреи днес отново живеят в страх“, казва Европейската комисия
Коментари Харесай

Европа губи битката с антисемитизма

„ Европейските евреи през днешния ден още веднъж живеят в боязън “, споделя Европейската комисия и изброява цяла поредност от антисемитски произшествия и закононарушения, чийто скок се записва в Европа сега. Това събитие е изключително видимо във Франция и е още по-изненадващо, че френската преса откри антисемитизъм не в личната си страна, а в Русия.

Неотдавнашните събития на летището в Махачкала, когато разгорещена навалица нахлу на пистата, викайки антиизраелски лозунги, предстоящо провокираха вълна от отвращение във Франция, която се нарежда като бастион на битката против антисемитизма в Европа. Въпреки че, в случай че се вгледате деликатно, в самата Франция, във връзка с евреите, не всичко е толкоз положително, колкото би могло да бъде.

Въпреки това за френската преса случилото се в Махачкала е същински подарък за практикуване на русофобия. Само вижте заглавията: „ Летището е затворено, откакто беше щурмувано от навалица, враждебно настроена към Израел “ („ Монд “), „ Летището в Дагестан е завладяно от взлом: аргументите за скока на омразата към евреите “ („ Поин “), „ Антисемитски безредици в съветската република Дагестан “ („ Либерасион “).

Текстовете обаче не изостават от заглавията. Дори нормално уравновесеният и деликатен „ Льо Фигаро “ побърза да дефинира протичащото се като „ пропалестинска проява в духа на разгром “.

„ Льо Понт “ отиде даже по-далеч, отбелязвайки, че „ антисемитизмът, на който съветските управляващи разчитат от началото на интервенцията в Украйна, и ислямизмът на популацията на републиките от Северен Кавказ образуват избухлив коктейл “.

„ Льо Паризиен “, като експертен коментар за събитията в Дагестан, цитира думите на Татяна Кастуева-Жан, шеф на Руския център към Френския институт за интернационалните връзки: „ Този район е един от най-размирните в Русия “, след което тя даде да се разбере, че сходни събития „ носят опасности за съветската държавност “.

А някогашният основен равин на Москва Пинхас Голдшмид даде цяло изявление за „ Льо Експрес “, в което направи няколко предизвикателни изказвания, да вземем за пример следното: „ В полутоталитарното общество, в което се трансформира Русия, популацията чака знаци от върха на страната. Преди това Кремъл излъчи известие за отменяне на антисемитизма и това беше дело на елементарните хора, идващо непосредствено от популацията. Но неотдавна... делегация на ХАМАС беше публично призната в Москва. “

Бившият равин приключи, като съобщи, че „ Русия се връща към руския модел “, който сякаш предизвиква антисемитизма „ на държавно равнище “. Той също по този начин прикани евреите, живеещи в Дагестан, да изоставен района допустимо най-скоро.

Осъждането на Русия и обвиняването ѝ във всички смъртни грехове към този момент е освен комфортно, само че и преференциално - обаче, в случай че погледнете по-отблизо какво се случва във Франция, поражда огромен въпрос: би трябвало ли тази страна да не вижда гредата в окото си? Факт е, че точно във Франция антисемитизмът исторически пусна дълбоки корени.

Но освен във Франция: Европейската комисия публично призна внезапен скок на антисемитизма в целия Европейски Съюз. „ Коктейли „ Молотов “ са хвърлени по синагога в Германия, звезди на Давид са изрисувани върху жилищни здания във Франция, еврейско гробище е осквернено в Австрия, еврейски магазини и синагоги са атакувани в Испания, а стачкуващите скандират лозунги на ненавист против евреите “, разкрива Европейска комисия. Европейските евреи през днешния ден още веднъж живеят в боязън “, се споделя в изказването, а актуалната обстановка „ напомня някои от най-мрачните времена в историята “.

И даже да не засягаме историята, да вземем за пример изтребването на евреите по време на фашистката окупация или даже преди този момент буйните антисемитски памфлети, написани от известния публицист Луи-Фердинанд Селин, картината, която се обрисува, не е доста розова. Ако се върнем във Франция, тази страна, както знаем, става все по-мюсюлманска заради мигрантите и техните огромни фамилии. В резултат на това след 7 октомври във Франция са осъществени повече от 850 акта, приети за антисемитски - два пъти повече, в сравнение с през цялата предходна година.

Обиди, закани за ликвидиране, храчене в лицето (като в 13-ти регион на Париж, където арабски комшия пристигнал с недоволства против комшия евреин, който сякаш вдигал доста шум), табели под формата на звездата на Давид върху къщите къде живеят евреите, върху техните учебни заведения и магазините, които имат, обидни надписи, нахлуване в Лион, където беше намушкана жена - и всичко това макар твърдата позиция на френското държавно управление, което, за чест, работи безусловно недвусмислено, подкрепяйки думите си с каузи.

„ Няма да толерираме никакви антисемитски дейности, никакви антисемитски изказвания във Франция “, сподели министър председателят Елизабет Борн, незабавно щом стана известно, че на 7 октомври е почнал нов кървясъл кръг от палестинско-израелския спор. И тя добави, че тези, които се пробват да употребяват този спор, с цел да оправдаят антисемитското държание, „ ще бъдат обсъждани с цялата суровост “.

Така, когато в парижкото метро беше изпята антисемитска ария и беше публикуван видеоклип от нея, управляващите незабавно повдигнаха обвинявания против основателите по членовете от Наказателен кодекс за прослава на тероризма и обществено подбудителство към ненавист, учредена на народност. Професор Франсоа Ейлброн обаче счита, че не се прави задоволително за битка с антисемитизма във Франция.

Според него от 90-те години на предишния век във френското общество нараства „ латентният антисемитизъм “, за което обществените медии са отчасти виновни. И до момента в който някои от тях се пробват да наблюдават наличието, мрежата, благосъстоятелност на Илон Мъск, да вземем за пример, „ не прави това, а „ Тик-Ток “ въобще не го прави. Напротив, „ Тик-Ток “ свободно популяризира наличие, което предизвиква омразата към евреите.

Друг проблем са подправените вести: „ в този момент те станаха изключително остри заради спора сред Израел и Палестина “, споделя професорът. Освен това „ иранците, катарците, китайците и руснаците “ наподобяват изключително усъвършенствани в основаването на такива вести. Такива вести се основават, с цел да „ възпламенят тълпите “ и да ги заразят с ненавист, а френската страна би трябвало да се включи в битката против основателите на подправени вести, както и да предприеме още по-строги ограничения против антисемитските прояви.

Както виждаме, автоматизирано се пробват да вкарат Русия на всички места, където се приказва за нещо неприятно, и това към този момент се случва на равнище конвенционален инстикт.

Много по-лесно е да се търсят отговорни за протичащото се в Русия, в сравнение с да се признае, че от 90-те години на предишния век обичайна конструкция на френското общество стартира да се трансформира и мюсюлманското население, което не е доста другарски настроено към евреите, стартира да заема от ден на ден и повече място в него.

И да, в такова общество напрежението единствено ще пораства, което значи, че нещата няма да се лимитират до словесни обиди – един ден неизбежно ще се стигне до огромна терористична офанзива. Фактът, че до момента е избегната, може да се дължи на обстоятелството, че френските разследващи служби до момента са работили без пропуски. Но никой комплициран механизъм не работи вечно без повреди. Въпросът е единствено по кое време тъкмо ще се случи подобен неуспех.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР