Европейските депутати гласуваха приемането на ключов текст, който ще залегне

...
Европейските депутати гласуваха приемането на ключов текст, който ще залегне
Коментари Харесай

ЕС одобри план за бъдещите правила на блока за ИИ

Европейските депутати гласоподаваха приемането на основен текст, който ще залегне в основата на предстоящ закон за контролиране на системите за изкуствен интелект като ChatGPT, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.


Чрез решението си Европейски Съюз се стреми в същото време да насърчи нововъведенията в границите на държавите-членки.

По-късно в през днешния ден стартират договарянията по окончателния закон сред Европейския парламент и 27-те страни - членки на Европейски Съюз, като блокът си слага сложната цел да реализира съглашение до края на годината.

Ако Брюксел реализира амбициозната си цел да реализира съглашение до края на годината, това ще бъде първият в света закон, регулиращ изкуствения разсъдък.

Въпреки че проектите на Европейски Съюз датират от 2021 година, проектоправилата получиха по-голяма новост, когато предходната година ChatGPT избухна на сцената, показвайки главозамайващия прогрес на ИИ и вероятните опасности.

Все повече се упорства за контролиране на ИИ и оттатък Атлантическия океан, тъй като нараства натискът върху западните държавни управления да работят бързо в това, което някои дефинират като борба за отбрана на човечеството.

Докато последователите на ИИ приветстват технологията поради метода, по който ще промени обществото, в това число работата, опазването на здравето и креативните занимания, други се тормозят от капацитета ѝ да подкопае демокрацията.

Съществуват голям брой вдъхновяващи образци за потреблението на ИИ, в това число " последният запис на Бийтълс ", основан благодарение на технологията, а чатботът ChatGPT на американската компания OpenAI е издържал изпити по бизнес, право и медицина.

Дори в случай че амбициозната законодателна цел на Европейски Съюз бъде реализирана, законът ще влезе в действие най-рано през 2026 година, което ще принуди Европейски Съюз да упорства за непринуден краткотраен пакт с софтуерните компании.

Законът ще контролира ИИ според от степента на риска: колкото по-висок е рискът за правата или здравето на лицата, да вземем за пример, толкоз по-големи са отговорностите на системите.

Предложеният от Европейски Съюз лист с висок риск включва ИИ в сериозната инфраструктура, образованието, човешките запаси, публичния ред и ръководството на миграцията.

Парламентът добави спомагателни условия към него, преди да бъде изпълнена класификацията за висок риск, в това число капацитет за увреждане на здравето, сигурността, правата на хората или околната среда.

За генеративните системи с изкуствен интелект - такива като ChatGPT и DALL-E, които могат да основават текст, изображения, код, аудио и други медии - също има специфични условия, които включват информиране на потребителите, че наличието е основано от машина, а не от човек.

Законодателите предложиха и забрани за системите с изкуствен интелект, които употребяват биометрично наблюдаване, различаване на страсти и така наречен планирана полицейска активност.

Брандо Бенифей, член на Екологичен потенциал, който е основател на закона в Народното събрание, съобщи пред публицисти, че се водят диалози, с цел да се обмисли дали да се форсира използването на закона или да се вкарат по-рано правила за генеративния ИИ.

" Бихме могли да обмислим и някои понижени периоди за някои от ИИ, да вземем за пример моделите на фондациите и генеративния ИИ ", сподели Бенифей, съобщи Агенция Франс Прес.

Законодателите оповестиха своя проектозакон за " исторически " и се опълчиха на критиците, които настояват, че проектите на Европейски Съюз могат да навредят, вместо да насърчат нововъведенията.

Комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон приветства гласуването и настоя, че " няма време за губене ".

" Изкуственият разсъдък повдига доста въпроси - обществени, етични и стопански. Но в този момент не е моментът да натискаме бутона " пауза ", " сподели Бретон. " Напротив, би трябвало да се работи бързо и да се поеме отговорност. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР