Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш

...
Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш
Коментари Харесай

Епидемия от коклюш обхваща Европа

Европейските страни оповестяват за внезапно нарастване на случаите на коклюш (магарешка кашлица) през 2023 година и първото тримесечие на 2024 година, като броят им е 10 пъти по-голям спрямо всяка от предходните две години, оповестява Българска телеграфна агенция.

Общо за интервала страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са докладвали близо 60 000 случая, заяви Европейският център за профилактика и надзор на болесттите (ECDC) в сряда, като 11 от тях са смъртни при бебета, а осем – при възрастни хора.

Коклюшът е бактериална зараза на белите дробове и дихателните пътища, която е ендемична в Европа. Тя може да бъде доста рискова за дребни бебета или възрастни хора.

Според ECDC даже в страни с високи равнища на имунизация се чакат по-големи епидемии от коклюш на всеки 3-5 години, макар че лекият спад в имунизацията по време на пандемията COVID-19 може да е бил фактор за увеличението на броя на заболелите. По време на пандемията и обвързваните с нея ограничавания на придвижването разпространяването на коклюш също е било доста едва, заради което растежът през днешния ден наподобява по-голям.

Въпреки това броят на заболелите към момента е исторически висок. През първите три месеца на 2024 година към този момент са регистрирани толкоз случаи, колкото са били приблизително за една година сред 2012 и 2019 година

Агенцията означи, че огромна част от популацията е пропуснало естественото повишение на имунитета си против коклюш, защото не е било изложено на него по време на пандемията.

Бебетата на възраст под шест месеца са изложени на необикновен риск от инфекцията.

„ Важно е да не забравяме, че животът е заплашен, изключително на нашите дребни деца. Доказано е, че имунизациите против коклюш са безвредни и ефикасни “, съобщи шефът на ECDC доктор Андреа Амон.

Повечето европейски страни рутинно ваксинират децата против коклюш, а доста от тях имунизират и бременните дами, с цел да предпазят бебетата. ECDC съобщи, че някои страни би трябвало да обмислят опцията за използване на подсилващи ограничения и при по-големи деца и възрастни, защото имунитетът им може да отслабне.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР