Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще

...
Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще
Коментари Харесай

НАТО обяви рекордни разходи за отбрана

Европейските страни от НАТО тази година за пръв път ще доближат отбранителни разноски, равни на два % от общия им БВП (БВП). Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на конференция в навечерието на съвещанието на министрите на защитата от алианса в Брюксел тази седмица.

През тази година чакам 18 съдружници да влагат две на 100 от техния (национален) Брутният вътрешен продукт в защита и това е нов връх, сподели Столтенберг. Той означи, че 2024 година е шестата поредна година на нарастване на отбранителните разноски в последното десетилетие.

Тази година европейските съдружници ще обезпечат 380 милиарда $ за защита, предходната година отчетохме невиждано покачване от 11 на 100 на тези разноски, добави той. От 2014 година европейските съдружници в НАТО и Канада вложиха над 6 милиарда $ за защита, добави Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция. 

За някои съдружници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс предходната година приехме, че два % са най-малко, подсети той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на муниции. Няма директна военна опасност за някой от съдружниците. Разчитам Конгресът на Съединени американски щати да утвърди скоро помощта за Украйна, съобщи Столтенберг.

НАТО съумя да предотврати военно нахлуване против някой от съдружниците в продължение на 75 години. Същинската концепция за НАТО е в това, че нападението против един съдружник води до отговор от целия алианс. Докато това е по този начин, нападенията ще бъдат избегнати. Целта на НАТО е да предотврати война и да резервира мира. Всяко съмнение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност, уточни той. Трябва освен с дейностите си, само че и с думите си да демонстрираме готовността на НАТО за взаимна защита, настоя Столтенберг.

Най-важният извод за НАТО от войната в Украйна е, че би трябвало да останем дружно. Подкрепата за НАТО е в полза на националната сигурност на Съединени американски щати. В Конгреса на Съединени американски щати има необятна поддръжка за алианса. Критиките не са към НАТО, а към съдружниците, които не харчат задоволително за пакта. Това е основателно. Европейците и Канада би трябвало да харчат повече и положителната вест е, че те вършат тъкмо това, добави той.

Съединени американски щати в никакъв случай не са водили война сами, а са разчитали на съдружници. Единственият път, когато бе задействан на член 5 от Вашингтонския контракт, бе след нападението против Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, хиляди европейски и канадски военни се включиха в последвалите дейности в Афганистан. Съединени американски щати осъзнават, че дружно сме по-силни, заключи Столтенберг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР