Европейските банки се опитват да се справят с проблема с

...
Европейските банки се опитват да се справят с проблема с
Коментари Харесай

Европейските банки имат проблеми с лошите кредити на корабния бизнес

Европейските банки се пробват да се оправят с казуса с непокриваните задължения на корабната промишленост

Още по тематиката
Политическият напън за консолидация измежду ландесбанките в Германия нараства

Банките могат да натрупат загуба от 100 милиарда $ поради проблемите в сектораЕвропейските банки интензивно се пробват да намерят способи да се преборят с непогасянето на огромните задължения в корабната промишленост - проблем, който афектира всички забъркани страни и възпира възобновяване на бранша, написа Reuters. В резултат на невъзможността на фирмите да погасяват заемите си, банките са изправени пред огромни загуби, като по предварителни калкулации те надвишават 100 милиарда $. Според организацията за кредитен рейтинг Moody`s, сумата ще продължи да нараства, което ще се отразява отрицателно на банките. Транспортните компании употребяват разнообразни подходи за справяне със обстановката - едни пренасочват активността си в други браншове, а втори не престават да се борят.

Частите на уравнението

Основните страни, които взимат присъединяване и са директно повлияни от развиването на въпроса, са три. Освен банките и фирмите, тук влизат и регулаторите. И до момента в който първите две имат за цел промишлеността да се изправи на крайници и да възстановява естествения си ход, то третите желаят единствено да предпазят банките от неплатежоспособност.

Компаниите, измежду които холандският корабособственик Vroon, изцяло осъзнават, че същината на казуса се крие в ниската доходност на промишлеността. Този външен фактор обуславя всички проблематични звена надолу по редицата, и в частност неспособността за погашение на заемите. Корабните компании желаят разсрочени кредитни линии и предоговаряне на погасителните проекти за отчасти връщане на задълженията. " Изпитваме усложнения по отговорностите си за възобновяване и това е в основата на диалозите ни с банките. Тези диалози са градивни, само че не са лесни за никого, " разяснява Херман Маркс, основен финансов шеф на Vroon пред Reuters.

Банките обаче не са склонни към сходни отстъпки и са по-внимателни в разноските си. По мнение на Кристиан Нийсвандт, шеф по корабния бранш към HSH Nordbank, хората към този момент работят друго спрямо преди и са извлекли поучения от минали неточности. Финансовите институции се стремят да продават част от кредитните си портфейли, с цел да изчистят балансите си. Регулаторите от своя страна поддържат тези дейности на банките.

Омагьосан кръг

Целият проблем може да бъде разказан най-добре като обаян кръг. Вследствие на международната финансова рецесия през 2008 година и последвалия срив на пазара в бранша две години по-късно, през днешния ден корабната промишленост има ниски равнища на доходоносност заради слабото търсене и световни стопански разтърсвания. Това води до усложнения на фирмите при погашение на заемите, в случай че не получат разсрочване. Банките от своя страна обаче нямат по какъв начин да компенсират вложенията си, търпят огромни загуби и по тази причина свиват размера на кредирането за бранша. Поради това обстановката е много мъчно разрешима и секторът е некадърен да се възвърне.

В реалност пострадалите от това събитие са най-много европейските банки. Сред потърпевшите са Royal Bank of Scotland (RBS), и немските HSH Nordbank, NordLB, Commerzbank и DVB Bank.

Борбата е безмилостно жестока

Само за последната година промишлеността търпи финансов дефицит от 30 милиарда $, който е и една от аргументите за банкрута на редица компании. В цифрата на компаниите оповестили фалит влизат немската Rickmers, американските Tidewater, Montco Offshore, Gulfmark Offshore, южнокорейската Hanjin Shipping Co Ltd и сингапурската Ezra Holdings Ltd. Високият брой на банкрутирали компании и всеобщото нерентабилно положение на сектора изискват предприемането на оздравителни дейности, които в тази ситуация са консолидация и пласиране на задълженията като част от портфейли.

Консолидация има за цел да усъвършенства оперативната успеваемост и конкурентната дарба, като по този начин обезпечи позитивен растеж в дълготраен проект. Към този миг тя се случва най-вече във компаниите, специализиращи с контейнерни доставки, като се чака да се трансферира и към останалите. В момента Maersk Line придобива немската Hamburg Sud, китайският холдинг COSCO - хонконгската Orient Overseas International Ltd в договорка за 6.3 милиарда $, а японските Nippon Yusen KK, Mitsui O.S.K. Lines и Kawasaki Kisen Kaisha се сливат в една компания.

Продажбата на задължения е бърз метод за справяне с проблемите, само че заради " токсичността " на отговорностите, мъчно се стига до покупко-продажби. Примери за това са HSH, пробвала се да продаде дълг от 500 млн. евро, като част от 3.2 милиарда евро портфейл, и NordLB - 1.3 милиарда евро. Изключение от " правилото " е RBS, която съумява да продаде задължения равняващи се на стотици милиони долари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР