Европейските акции поскъпват предпазливо по време на петъчната търговия благодарение

...
Европейските акции поскъпват предпазливо по време на петъчната търговия благодарение
Коментари Харесай

Повишение на европейските акции благодарение на рекордни върхове на борсовите индекси FTSE и DAX



Европейските акции нарастват внимателно по време на петъчната търговия с помощта на растеж на главните фонови показатели на тържищата в Лондон и Франкфурт до нови рекордни върхове.

Общият европейски показател Stoxx Europe 600 се покачва с 0,25% към 395,95 пункта с взор към неговия двегодишен връх от началото на месеца към 398,05 пункта. Общият европейски показател е на път да нарасне с 0,5% в границите на отминаващата седмица, което би представяло покачване за втора поредна седмица. Неговото повишаване обаче е лимитирано от загуби във финансовия бранш, откакто акциите Société Générale SA се намаляват с 3,25% като реакция на по-слаби от предстоящото финансови резултати на френската банка. Голямата кредитна институция от Франция регистрира понижаване на тримесечната си облага с 15% до 932 млн. евро.

В също време обаче немският фондов показател DAX се покачва с 0,4% към нов рекорден връх от 13 505 пункта посредством както на солидното показване на немската стопанска система, по този начин и на серия положителни корпоративни данни, оповестени по-рано през седмицата, в това число на автомобилни колоси като BMW, Daimler и Volkswagen. Подкрепа за подемът на борсата във Франкфурт оказва и отстъплението на еврото към равнища малко над 1,1600 $, откакто при започване на септември единната европейска валута нарастна до двегодишен връх от 1,2092 щатски $ (най-високо равнище от началото на януари 2015-а година). Това намаляване на еврото прави износът на немските компании по-конкурентоспособен.

Британският показател FTSE100 също нараства с към 0,4% към 7581 пункта, като и той е на път да завърши петъчната търговия в нов исторически връх над някогашния пик от 12-ти октомври към 7556 равнището. В рамките на отминаваща седмица показателят FTSE100 се покачва с близо % след негово намаляване през предходните две седмици.

Основна поддръжка за позитивното показване на борсата в Лондон оказва внезапната амортизация на английската лира след вчерашното съвещание на Английската централна банка. Въпреки, че АЦБ увеличи главната си рента за пръв път от 10 години насам (от 0,25% до 0,5%), последвалото нейно изказване сподели, че тя не наподобява склонна да прибегне до ново скорошно повдигане на лихвените ставки. АЦБ предвижда, че евентуално ще се наложи да увеличи английската рента с по 0,25% още на два пъти до 2020-а година до равнище от 1% (т.е. еднократни покачвания на лихвата през всяка една от идващите две години).

Трябва да се има поради, че всяка по-сериозна уязвимост на английската валута се отразява положително на търговията в Лондон, защото близо 75% от приходите на мултинационалните компании, влизащи в показателя FTSE100, се генерират зад граница (в непозната валута). Така да вземем за пример, акциите на мултинационални компании като Fresnillo PLC, Ashtead Group PLC и Diageo PLC нарастват по време на търговията в петък надлежно с 0,8%, с 1,34% и с 0,68%.

Френският фондов показател се търгува с едвам 0,08% над вчерашните равнища на затваряне най-много вследствие на солидния спад с 3,25% на акциите на френската банка Société Générale. В същото време обаче акциите на Renault нарастват с цели 4,31%, откакто френският авто колос разгласи, че ще изкупи назад част от своите акции, притежавани от френското държавно управление. Властите в Париж започнаха продажба на притежавания от страната пакет акции в Renault, който е в размер на 4,73%.

Испанският показател Ibex-35 пък се намалява с 1,18% след арестите от испанските управляващи на членове на някогашния локален кабинет на Каталуния и предстоящата през днешния ден заповед за арест на самият доскорошен водач на региона Карлес Пучдемон.

Добро покачване записват акциите на европейските софтуерни компании вследствие на много по-добрите от предстоящото тримесечни финансови резултати на американския колос Apple Inc. Акциите на Dialog Semiconductor нарастват с 3,4%, а на AMS - с 2,2%.

Предпазлив напредък бележат и фючърсите на трите съществени фондови показатели в Съединени американски щати преди старта на днешната търговия на " Уолстрийт ", като вниманието на вложителите е ориентирано към значимия отчет на положението на американския трудов пазар през октомври (от 14:30ч. наше време). Очаква се Департаментът по труда да регистрира здрав растеж на работните места, разкрити през десетия месец на годината (повишение с цели 325 хиляди?) след намаляване на отрицателния резултат върху заетостта от ураганите " Харви " и " Ирма ", които бяха съществена причина за съкращаването на 33 хиляди трудещи се през септември. Днешен мощен октомврийски отчет за заетостта евентуално ще бетонира предстоящото ново повишение на главната американска рента на последното за годината съвещание на Фед през декември.

Фючърсите на показателя на сините чипове DJIA се покачват с 0,19%, откакто в четвъртък показателят съумя да затвори търговията на " Уолстрийт " в 55-ти рекорден връх за 2017-а година. Фючърсите на необятният показател S&P500 пък се двоумят малко над техния нов исторически връх от през вчерашния ден, до момента в който тези на софтуерния показател Nasdaq100 се покачват с 0,36% с помощта на мощните финансови резултати на Apple Inc., оповестени след края на търговия в четвъртък.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР