Европейски медици откриха първото доказателство, че дори умерената или минимална

...
Европейски медици откриха първото доказателство, че дори умерената или минимална
Коментари Харесай

Консумация на алкохол по време на бременността променя структурата на мозъка на плода

Европейски медици откриха първото доказателство, че даже умерената или минимална консумация на алкохол през бременността води до появяването на структурни аномалии в развиващия се мозък на бебето, заяви пресслужбата на Американското сдружение по радиология (RSNA).
Прочетете още
Изследването е обхванало 24 дами, седем от които са консумирали алкохол относително рядко, по-малко от един път седмично. Въпреки това експертите са съумели да открият обилни промени в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална вадичка в мозъка на плода благодарение на високочувствителен ЯМР, споделя Патрик Киенаст от Медицинския университет във Виена.

Злоупотребата с алкохол по време на бременност води до развиването на така наречен фетален алкохолен синдром, набор от патологии във вътрематочното развиване на детето, които оказват отрицателно влияние върху целия му по-нататъшен живот. Според настоящите оценки на европейските учени сходни проблеми засягат към 1-5 % от новородените в множеството западни страни, както и доста по-голям брой деца от разрастващите се страни.

Авторите на актуалното проучване са се заинтересували по какъв начин дребните дози алкохол въздействат върху развиването на мозъка на нероденото дете и на плода като цяло. За да получат тази информация, учените са анализирали огромен брой научни публикации, чиито създатели са изследвали здравето на бременните дами и техните бебета. Изследователите също по този начин са взели поради количеството алкохол, което участничките са консумирали по време на износването на плода.

Учените са съумели да разпознават общо 24 случая, в които използването на алкохол по един или различен метод е повлияла на положението на плода в ранните и късните стадии на бременността. Лекарите са употребявали получената информация, с цел да проучат по какъв начин нормалното количество алкохол, употребявано от дамите, се отразява на положението на мозъка на бебето. За задачата те са анализирали изображения от ЯМР, получени от техни сътрудници при проучване на плода.

Направеният разбор е посочил, че даже дребни и умерени дози алкохол имат видим резултат върху структурата на мозъка на децата. По-специално, учените са отчели аномалии в структурата на темпоралните лобове и горната темпорална вадичка на мозъка на плода при седем участнички в изследването, които са пиели по-малко от една порция алкохол седмично, написа Българска телеграфна агенция. Изследователите също така са открили, че използването на алкохол е обвързвана с общо закъснение на развиването на мозъка на децата, както и с късното начало на формиране на миелиновата обвивка на невроните. Тя играе основна роля в предаването на сигнали сред нервните кафези и отбраната на невронните окончания от увреждане. Алкохолът също така забавя образуването на извивки и трансформира цялостната конструкция на мозъка.

Според създателите на актуалното проучване резултатите от него демонстрират, че бременните дами би трябвало да заобикалят използването даже на минимални количества алкохол, с цел да предпазят неродените си деца от появяването на мозъчни нарушавания и обвързваните с тях забавяния в развиването. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР