Европейски и латиноамерикански държави, подкрепящи венецуелската опозиция, осъдиха днес ареста

...
Европейски и латиноамерикански държави, подкрепящи венецуелската опозиция, осъдиха днес ареста
Коментари Харесай

Европейски и латиноамерикански държави осъдиха ареста на венецуелски опозиционер

Европейски и латиноамерикански страни, подкрепящи венецуелската съпротива, осъдиха през днешния ден ареста на опозиционера Едгар Самбрано, съобщи АП.

Самбрано, който е заместник-председател на венецуелското Национално заседание, бе задържан от представители на специфичните служби на Венецуела. Групата от Лима, в която членуват десетина латиноамерикански страни и Канада, съобщи, че карцерът на Самбрано е в нарушаване на венецуелската конституция, защото депутатският имунитет на Самбрано е свален в нарушаване на законите. Германия също прикани за освобождението на депутата, който изрази поддръжка за въоръжено въстание против президента Николас Мадуро.

Друг народен представител от венецуелската съпротива - Ричард Бланко, съобщи, че е потърсил леговище в резиденцията на аржентинския дипломат в Каракас, заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. Бланко е един от десетимата опозиционни депутати, които тази седмица Върховният съд лиши от имунитет.

И други опозиционни дейци потърсиха леговище в задгранични представителства. Депутатката Мариела Магаянес се укри в резиденцията на италианския дипломат в Каракас, а опозиционният деятел Леополдо Лопес - в резиденцията на испанския дипломат. Лопес бе арестуван поради това, че е оглавил демонстрации против държавното управление през 2014 година и бе под домакински арест в продължение на две години, само че след това бе освободен.

До този миг Мадуро не е правил опити да арестува водача на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо, който през януари се разгласи за краткотраен президент на Венецуела. Според Съединените щати преизбирането на Мадуро за президент предходната година е било нелегитимно и Вашингтон предизвести, че ще има съществени последици, в случай че венецуелското държавно управление се опита да задържи Гуайдо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР