Европейски астрономи успяха да заснемат за първи път планета, в

...
Европейски астрономи успяха да заснемат за първи път планета, в
Коментари Харесай

Заснеха раждането на нова планета

Европейски астрономи съумяха да снимат за първи път планета, в развой на нейното образуване. Космическият обект е на към 370 светлинни години от Земята в звездата PDS 70 в съзвездието " Кентавър ", заяви “Гардиън “.
Небесното тяло е в така наречен протопланетарен диск – компактен облак от газ, въртящ се към млада звезда, от който след това се образуват нови планети.
" Тези дискове към млади звезди - това е мястото, където се образуват планетите, само че към този момент успявахме единствено в някои случаи да определим нещо, наподобяващо зараждаща се планета ", цитира вестникът един от ръководителите на проучването, Мириам Кеплер. " Проблемът във всички тези случаи е, че такива евентуални претенденти биха могли да се окажат единствено особености на този диск ", добави тя. „ Сега фактът, че обекта, следен от астрономите е в действителност планета, може да се удостовери за първи път. “
Учените даже са съумели да дефинират характерностите на това небесно тяло: то е газов колос, който с масата си надвишава Юпитер. И се намира на същото разстояние от своята звезда като Уран от Слънцето. Температурата на повърхността на планетата е към 1000 градуса по Целзий.
Резултатите от изследването са оповестени в сп. " Астрономия и астрофизика ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР