Европейската централна банка запази лихвените проценти отново стабилни, но заяви,

...
Европейската централна банка запази лихвените проценти отново стабилни, но заяви,
Коментари Харесай

ЕЦБ отново замрази лихвите, но намекна за предстоящи понижения

Европейската централна банка резервира лихвените проценти още веднъж постоянни, само че съобщи, че забавянето на инфлацията може да отвори вратата за облекчение на паричната политика, което усили очакванията за първо понижение през юни.


За пети следващ път централната банка замрази разноските по заемите, като главната депозитна рента е на рекордно високото равнище от 4%.

ЕЦБ повишаваше лихвите с рекордно бързи темпове, с цел да укроти горещото повишаване на цените, само че все по-често се чуваха апели за започване на съкращения, до момента в който инфлацията спада, а по-високите разноски по заемите се отразяват отрицателно на зоната на единната валута.

Инфлацията в еврозоната се забави повече от предстоящото през март до 2,4% - близо до задачата на ЕЦБ от 2%.

Намаляването на инфлацията се смяташе за малко евентуално, защото длъжностните лица неведнъж подчертаха, че изчакват повече данни, които ще бъдат разполагаем едвам за съвещанието им през юни.

В изказването си обаче централната банка промени формулировката си, като съобщи, че множеството индикатори за базисната инфлация се намаляват, а растежът на заплатите - изключително обезпокоителен през последните месеци - " се забавя ".

" Предишните нараствания на лихвените проценти не престават да оказват въздействие върху търсенето, което спомага за намаление на инфлацията ", съобщи тя, като в същото време добави, че вътрешният ценови напън към момента е причина за безпокойствие.

Ако се усили увереността на ЕЦБ, " че инфлацията трайно се приближава до задачата, би било подходящо да се понижи настоящето ниво на рестрикциите по паричната политика ", съобщи тя.

Централната банка настоя, че решенията ѝ ще продължат да се основават на входящите данни и че " не се ангажира авансово с съответна траектория на лихвените проценти ", само че все пак доста анализатори чакат първо понижение през юни.

" Няма политически дейности, само че ЕЦБ публично отваря вратата за понижаване на лихвите през юни ", обявиха анализаторите на Capital Economics. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР