Европейската централна банка запази без промяна паричната си политика, но

...
Европейската централна банка запази без промяна паричната си политика, но
Коментари Харесай

ЕЦБ забавя темпото на изкупуване на облигации

Европейската централна банка резервира без смяна паричната си политика, само че реши да забави темпото на изкупуване на активи в границите на пандемичната стратегия за незабавни покупки, съобщи Си Ен Би Си.

Управителният съвет на централната банка гласоподава за опазване без смяна на главната рента по интервенциите за рефинансиране, известна още като „ репо рента “, на равнище от 0,00%. Заемната рента се резервира на ниво от 0,25%, а депозитната рента остава на равнище от  минус 0,5%.

„ На база на общата оценка на изискванията за финансиране и прогнозата за инфлация, Управителният съвет реши, че удобните условия по финансирането може да бъдат непокътнати при по-умерен ритъм на изкупуване на облигации в рамките PEPP спрямо предходните две тримесечия “, обявиха от централната банка, като прецизираха, че забавянето ще се реализира през четвъртото тримесечие.

 Oт централната банка обаче взеха решение да запазят чистите покупки по APP ще с месечен ритъм от 20 милиарда евро.

Пазарите чакаха с неспокойствие решението на основаната във Фракфурт финансова институция, надявайки се на знаци за неизбежното стесняване на тласъците, въведени поради пандемията от COVID-19, на фона на високата инфлация и мощният стопански напредък.

През август инфлацията в Еврозоната доближи 10-годишен връх от 3%, надминавайки доста целевата стойност от 2%.

Пандемичната стратегия за незабавни покупки бе въведена през март 2020 година, с цел да поддържа стопанската система на Еврозоната по време на рецесията с COVID-19. Програмата е в размер от 1,85 трлн. евро, като се чака тя да продължи до края на 2022 година

През последните седми от ЕЦБ се чуват разнообразни отзиви, като някои членове на централната банка показват опасения, че инфлацията може да бъде по-трайна, а не „ преходна “, каквито бяха упованията по-рано.

Някои анализатори смятаха, че ЕЦБ още през днешния ден ще разгласи стесняване на пакета от тласъци от месец декември, откакто по-рано Федералният запас на Съединени американски щати алармира, че евентуално ще стартира да стяга паричната си политика до края на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР