Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти

...
Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти
Коментари Харесай

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишение на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордната инфлация. Това ще има директно отношение към цената на държавния дълг, което може да се окаже проблем за някои страни членки на Европейския съюз. Именно заради това ЕЦБ утвърди през вчерашния ден и основаването на Инструмент за отбрана на трансмисионния механизъм (TPI), който би следвало да поддържа страните с висок дълг от пазарната динамичност вследствие на стягането на паричната политика.

Програмата съставлява механизъм за изкупуване на еврооблигации в страни, в които се следи утежняване в изискванията на финансиране, стига това да не е целесъобразно от „ характерните за страната фундаменти”. Седем страни в Европейски Съюз имат държавен дълг, който надвишава 100% от размера на брутният им вътрешен артикул, сочат данните на европейската статистическа работа Евростат. Общият дълг на Европейски Съюз възлиза на 88.1% от Брутният вътрешен продукт към края на първото тримесечие на тази година. Делът понижава по отношение на нивото от същия интервал на предходната година (92.3%).

Конкретно дългът на страните от еврозоната е 95.6% от Брутният вътрешен продукт, като регистрира намаляване от 4.4 процентни пункта на годишна база. Понижението като дял от Брутният вътрешен продукт обаче се дължи на възобновяване на растежа на европейските стопански системи след Коронавирус пандемията. В безусловно отношение дългът продължава да нараства, като към края на първото тримесечие на тази година доближава 12.9 трилиона евро. Страните от еврозоната са виновни за 11.97 трилиона от общия дълг на Европейски Съюз.

За съпоставяне, преди година общият държавен дълг бе 12.4 трилиона евро, от които 11.4 трилиона евро на сметката на еврозоната. Седем страни в Европейски Съюз имат дълг, който надвишава 100% от размера на националния им Брутният вътрешен продукт, сочат данните към края на първото тримесечие на тази година.

Това са Гърция (189.3% от БВП), Италия (152.6%), Португалия (127%), Испания (117.7%), Франция (114.4%), Белгия (107.95) и Кипър (104.9%). Всички те са членки на еврозоната.

 бвп

Най-близко до границата от 100% са Австрия (84.1%), Унгария (77.4%), Хърватия (77.3%), Словения (75.1%). О тези страни единствено Унгария и Хърватия не са част от еврозоната, като при Хърватия това скоро ще се промени, откакто страната ще одобри еврото от 1 януари следващата година.

Германия, която е най-голямата европейска стопанска система, има държавен дълг в размер на 68.2% от Брутният вътрешен продукт на страната. На дъното по най-нисък дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт се намират Естония (17.6%), Люксембург (22.3%) и България (22.9%).

Източник actualno.com

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР