Европейската централна банка вероятно ще трябва да повишава лихвените проценти

...
Европейската централна банка вероятно ще трябва да повишава лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ попари надеждите за скорошно намаляване на лихвите

Европейската централна банка евентуално ще би трябвало да покачва лихвените проценти по-дълго от предстоящото. За това предизвести централният банкер на Словакия и член на управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, представен от " Ройтерс ".

Според него септември ще е най-ранният миг, когато ще може да се реши дали предходните покачвания на лихвите са били ефикасни.

на всяко от последните си седем съвещания, с цел да се бори с историческия скок на потребителските цени, а членовете на банката алармираха, че предстоят спомагателни покачвания, защото инфлационният напън продължава да нараства.

Миналата седмица обаче банката забави темпа на покачванията до 25 базисни пункта, което е най-малкото нарастване от началото на ограниченията през юли предходната година. Тя аргументира решението си с обстоятелството, че предходните ограничения към момента не са дали отражение върху стопанската система и общата инфлация е минала пика си.
 МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да
МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да " убият звяра "

За МВФ понижаването на инфлацията е по-важно от опасенията за банковата система

" Въз основа на днешните данни ще би трябвало да продължим да покачваме лихвените проценти по-дълго от предстоящото ", означи Казимир и добави, че забавянето на темпото до 25 базисни пункта е стъпка, която ще разреши по-нататъшно покачване за по-дълго, в случай че това е належащо и целесъобразно от входящите данни.

Понастоящем пазарите регистрират още 40 базисни пункта нараствания на депозитната рента на ЕЦБ от 3,25%. Това демонстрира, че вложителите чакат ново придвижване, само че са разграничени във връзка с идващите стъпки и даже чакат понижения на лихвените проценти при започване на 2024 година

Това обаче е в контрастност с възгледите на някои членове на ЕЦБ, които приказват за повишение на лихвите и настояват, че откакто лихвените проценти доближат пика си, би трябвало да се задържат на това равнище за известно време .

ЕЦБ планува  до последното тримесечие на тази година, след което ще отнеме съвсем още две години, с цел да се върне назад до целевите 2%.
 Инфлацията в еврозоната набъбна до 7 %
Инфлацията в еврозоната набъбна до 7 %

ЕЦБ се готви са ново повишение на лихвените проценти

Част от терзанията са, че високият базов ценови напън и относително бързият номинален напредък на заплатите ще запазят натиска върху цените за известно време.

" Развитието на главната инфлация, продължаващото повишаване на натиска върху заплатите и високите маржове на облага изискват зоркост и удостоверяват нуждата да продължим по нашия път ", акцентира Казимир.

" Прогнозата ни през септември ще бъде най-ранната дата, с цел да отговорим какъв брой ефикасни са ограниченията и дали инфлацията се движи към задачата ", заключи той.
 ЕЦБ: Инфлацията към момента е прекомерно висока
ЕЦБ: Инфлацията към момента е прекомерно висока

Лагард не вижда ясни доказателства, че базовата инфлация се движи надолу
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР