Европейската централна банка стартира дългоочаквания преглед на стратегията за паричната

...
Европейската централна банка стартира дългоочаквания преглед на стратегията за паричната
Коментари Харесай

ЕЦБ стартира прегледа на стратегията за паричната политика, остави лихвите без промняна

Европейската централна банка започва дълго чакания обзор на тактиката за паричната си политика, съобщи Ройтерс. По време на днешното съвещание на централната банка нейният шеф Кристин Лагард разгласи, че се надява прегледът да бъде подготвен до декември.

Във фокуса на съвещанието бе инфлацията в Еврозоната, която продължава да е под задачата на ЕЦБ от малко под 2%, макар годините на нападателните ограничения за нейното стимулиране под управлението на предшественика на Лагард – Марио Драги.

„ Няма да оставим нито един камък необърнат и ще отделим особено внимание на метода, по който измерваме инфлацията “, съобщи Лагард по време на второто съвещание, в което заема поста на ръководител на централната банка.

Прегледът на досегашна тактика за паричната политика на ЕЦБ ще включва още количествено формулиране на ценовата непоклатимост, инструментариума на паричната политика, икономическите и паричните разбори и информационните практики. Други съображения, като финансовата непоклатимост, заетостта и устойчивостта на околната среда, също ще бъдат част от стратегическия обзор на централната банка.

Самата Лагард не разяснява каква позиция заема по тези въпроси, като съобщи, че избира да изчака изводите от прегледа, който би трябвало да бъде подготвен до края на годината.

От ЕЦБ също по този начин се ангажираха да вземат поради икономическото влияние на климатичните промени в тактиката за паричната си политика. Темата за климата е много противоречив въпрос в редиците на ЕЦБ, като доста сътрудници на Лагард считат, че той няма място в политиката на централната банка.

Един от причините против включването на тематиката в полемиките за паричната политика е, че тя може да се трансформира в спънка пред задачата на ЕЦБ за поддържане на непоклатимост на цените.

„ Наясно съм с възраженията, само че също по този начин съм осведомена и с заплахата, която крие безучастие, и считам, че в случай че не опитаме да намерим решение на казуса ние към този момент сме се провалили “, сподели Лагард.

По-рано ЕЦБ остави без смяна водещите си лихви на досегашните им исторически минимуми.

Основната рента остава нула, до момента в който от банките ще се вземат 0,50 на 100 върху депозитите, които те държат в ЕЦБ, вместо да ги дават като заеми на клиентите си. Лихвата по кредитирането от 0,25 на 100 също се резервира.

Управителният съвет на ЕЦБ също така продължава да извършва новата си стратегия за изкупуване на облигации на стойност 20 милиарда евро или 22,2 милиарда $.  Тази скица бе задействана на 1 ноември предходната година.

ЕЦБ уточни, че чака водещите й лихви да останат на сегашните си нива, до момента в който тя не види сигнали за активизиране на инфлацията, а заложената цел за нея е напълно малко под 2 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР