Европейската централна банка ще трябва да остане бдителна през следващите

...
Европейската централна банка ще трябва да остане бдителна през следващите
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава за двоен риск от инфлация и икономически спад

Европейската централна банка ще би трябвало да остане бдителна през идващите месеци с вероятността инфлацията да нараства все по-бързо, паралелно с риска от закъснение на потребителското търсене.

Това съобщи основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, представен от CNBC.

"На фона на цялата неустановеност би трябвало да управляваме двата риска. От една страна, това може да са сили, които поддържат инфлацията по-висока от предстоящата за по-дълго време. От друга страна, имаме риск от закъснение на стопанската система, което би понижило инфлационния напън “, сподели Лейн, който също е член на Управителния съвет на основаната във Франкфурт институция, пред Анет Вайсбах от CNBC във вторник на форума в Синтра на ЕЦБ в Португалия.

Според него е значимо ЕЦБ да има ясна визия за идващите си няколко съвещания и да се "отдалечи " от рекордно ниските лихвени проценти, които поддържа от много години насам. Той обаче посочи, че всяко последващо решение би трябвало да е основано на данните, с цел да може централната банка да резервира опцията си да отговори на това, което се случва през идващите месеци.

Заседанието на ЕЦБ през юли ще бъде сериозно. Централната банка съобщи, че ще увеличи лихвените проценти за първи път от 11 години насам, само че вложителите са по-заинтересовани да схванат по какъв начин институцията счита да ръководи рисковете от "фрагментация " в района. Те са свързани с утежняване на дълговите индикатори на избрани страни от еврозоната.

ЕЦБ организира изключително съвещание по-рано този месец, защото разноските по заемите на някои от периферните стопански системи започнаха да нарастват. Централната банка разгласи, че създава нов инструмент за справяне с тези опасности, само че не показа детайлности за това по кое време ще бъде прибавен и до каква степен ще стигне.

ЕЦБ би трябвало да разгласи новия инструмент на 21 юли, дружно с първото си нарастване на лихвите от повече от десетилетие, в отговор на скока на доходността на облигациите, който засегна най-задлъжнелите страни.

Според анонимни източници, представени от Ройтерс, ръководителите на ЕЦБ към момента дебатират до каква степен детайлностите за новия инструмент, в това число неговите размер и дълготрайност, би трябвало да бъдат оповестявани обществено.

Предимството на оповестяването е, че ще успокои мозъците на вложителите по отношение на уговорката на ЕЦБ да се бори с финансовата фрагментация в еврозоната.

Освен това ЕЦБ би се застраховала, в случай че бъде упрекната, че подкрепя избрани държавни управления, подписвайки им "празен чек ", тъй като обществото ще разполага с обществена информация.

Подробното информиране обаче може да има и противоположен резултат, в случай че интервенцията се оцени като прекомерно дребна от търговците на облигации, означават източниците. Запазването на юлското решение в загадка ще избегне този риск, само че може да остави прекалено много въпроси без отговор.

Срещу Европейската централна банка към този момент беше заведено едно дело във висшия съд на Германия и Съда на Европейските общности поради предходната скица за изкупуване на облигации. Ищци по него са немски икономисти, които упрекват институцията във финансиране на държавни управления, което е неразрешено от европейските контракти.

Съдът обаче постанови, че ЕЦБ е работила в границите на мандата си, до момента в който са били в действие защитните ограничения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР