Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите непроменени. В същото време

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите непроменени. В същото време
Коментари Харесай

ЕЦБ не промени лихвите и потвърди намаляването на покупки на облигации

Европейската централна банка (ЕЦБ) резервира лихвите непроменени. В същото време удостовери проектите си за ново понижаване на размера на закупуваните от нея еврооблигации през идващия месец и за привършване на цялата огромна стратегия, известна като " количествени удобства ", в края на актуалната година. Това излиза наяве от решение, оповестено на уеб страницата на институцията.

На днешното си съвещание ЕЦБ реши лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и депозитното облекчение да останат непроменени – надлежно 0,00%, 0,25% и -0,40%.

Управителният съвет чака главните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на настоящето си ниво минимум за интервал, който включва и лятото на 2019 година, и във всеки случай толкоз дълго, колкото е належащо, с цел да се обезпечи по-нататъшно стабилно приближаване на инфлацията до нива под, само че покрай 2% в средносрочен проект.

Що се отнася до ексцентричните ограничения по паричната политика, Управителният съвет ще продължава да прави чисти покупки по програмата за закупуване на активи със настоящия месечен ритъм от 30 милиарда евро до края на този месец. След септември 2018 година Управителният съвет ще понижи месечния ритъм на чистите покупки на активи до 15 милиарда евро до края на декември 2018 година и чака тогава чистите покупки да приключат, при изискване че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР