Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по подготвителната фаза на цифровото

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по подготвителната фаза на цифровото
Коментари Харесай

Европа поема към цифровото евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) работи по подготвителната фаза на цифровото евро, с цел да го приближи оптимално до парите в брой от позиция на цялост на персоналния живот, сигурност и досегаемост. Въпреки това, заинтригуваните страни не престават да са обезпокоени от неговия дизайн и нужда.

През последните години, изключително след пандемията COVID-19, в еврозоната се усилиха цифровите заплащания и онлайн извършването на покупки, до момента в който парите в брой понижиха като общ дял на заплащанията от 72% на 59% в интервала 2019-2022 година Броят на банкнотите в обращение спадна за първи път през предходната година. Следвайки тази наклонност, през октомври 2021 година ЕЦБ започва стадий на изследване на опцията за издаване на лична цифрова валута на централната банка (ЦБДЦК) - цифрово евро, която да обезпечи спомагателна форма на обществени пари в еврозоната.

През юни 2023 година Европейска комисия предложи правната рамка, която би могла да проправи пътя на ЕЦБ към реализирането на плана за цифрово евро - и в този момент от законодателите зависи да я завършват.

Каква обаче ще бъде разликата сред еврото, каквото го познаваме през днешния ден, и препоръчаната цифрова версия? Как би могла тя да работи на процедура за потребителите, банките и небанковите снабдители? Ще има ли негативно влияние върху финансовото приобщаване или върху неприкосновеността на персоналния живот на потребителите?

Евронюз предлага справочник с всички последни развития във връзка с цифровото евро, мнения от специалисти и предстоящите периоди на плана.
Какво съставлява цифровото евро?

Цифровото евро съставлява обществени пари, издадени от централна банка (CBDC), тъй че, за разлика от банковите депозити или криптовалутите, с него няма да са свързани финансови опасности.

" Възможността, която виждаме, е, че това е общодостъпна и сигурна електронна форма на пари, изключително за тези, които са в периферията на стопанската система ", съобщи пред Euronews Вики ван Ейк, изпълнителен шеф на организацията на гражданското общество Positive Money.

ЕЦБ планува цифрово евро за хората и предприятията, което ще може да се употребява свободно на всички места в еврозоната (съставена от 20 от 27-те страни членки).

То ще бъде по-скоро електронен еквивалент на парите в брой, в сравнение с известен криптоактив като биткойна и никакъв случай не трябва да се преглежда като начало на края на заплащанията в брой.

" Цифровото евро не би трябвало да се преглежда като сурогат, а по-скоро като допълнение към тези съществуващи форми на пари (пари в брой). Гарантира се, че то не подкопава доверието и стабилността, които те обезпечават ", съобщи пред Euronews евродепутатът Маркус Фербер.

Базираната във Франкфурт институция, към този момент акцентира, че цифровото евро няма да бъде олихвявано и ще предстои на предел на депозит, който следва да бъде избран. Първоначалната концепция е хората да го употребяват, с цел да заплащат за всичко - от наем до хранителни артикули - единствено с мобилен телефон или физическа карта, само че то не е планувано като средство за икономисване на огромни суми.
Как може да работи?
Например, в случай че потребителят желае да си купи хранителни артикули, първата стъпка е да сътвори дигитален портфейл в евро посредством банка или пощенска станция. След това портфейлът ще би трябвало да бъде допълнен посредством банкова сметка или депозит в брой.

След като бъде заредена, тя ще може да се употребява за осъществяване на незабавни заплащания, както онлайн, по този начин и в действителни магазини посредством телефон или физическа карта, а за хората с лимитирана (или никаква) съгласуваност ще има офлайн версия на цифровото евро.

" За да се подсигурява финансовото приобщаване, цифровото евро би трябвало да бъде налично за всички жители на Европейски Съюз, в това число за тези в отдалечени региони и за тези, които са в неравностойно състояние в цифрово отношение ", съобщи Фербер, като означи, че е значимо да се обезпечи образование и запаси, които да оказват помощ на хората да го употребяват дейно.

С оглед на това Комисията включи в своя законодателен план разпореждания, които подсигуряват, че кредитните институции, разпространяващи цифрово евро, следва също да дават безвъзмездна поддръжка и достъп до услугите на цифровото евро, даже и за тези, които нямат банкова сметка. " Хората имат право на достъп до обществени пари. Няма причина, заради която да разчитаме единствено на частни компании за достъп до нещо толкоз главно като заплащанията ", твърди ван Ейк.

Изпълнителният шеф на " Позитивни пари " означи, че за тези, които нямат достъп до банкова сметка, постоянно би трябвало да има авариен вид за достъп до цифрови евро посредством обществените органи.
Защо Европа се нуждае от него?
До момента няма общоевропейско решение за цифрови заплащания.

" Когато погледнете какво в действителност е разполагаем на потребителите, когато пресичате границите, отивате на отмора, учите в чужбина, няма толкоз доста благоприятни условия ", сподели Анна Мартин, началник на отдела за финансови услуги в Европейската организация на потребителите (BEUC). " Националната ви дебитна карта, в случай че има такава, не работи и тогава на процедура сте сведени до американските компании като VISA или Mastercard ", твърди тя.

В еврозоната 13 от 20 страни нямат национална картова скица и вместо това разчитат на интернационалните снабдители за цифрови заплащания.

Следователно единна опция за заплащане би решила казуса със съществуващата фрагментация в еврозоната и би донесла известна автономност на интернационалните играчи - защото съгласно ЕЦБ на интернационалните картови схеми се падат 64% от всички електронно инициирани транзакции с карти в еврозоната.

" От позиция на европейския суверенитет и опцията да имаме същинско европейско решение във връзка с отбраната на данните, във връзка с включването в джоба ви, няма нищо ", сподели Мартин, като добави, че цифровото евро е нещо, което асоциациите на потребителите биха желали да видят. Според поддръжниците на цифровата валута то би понижило и зависимостта на обществото от банковия бранш.
Кога жителите на Европейски Съюз ще имат достъп до цифрово евро?
Настоящият ръководител на ЕЦБ Кристин Лагард неотдавна съобщи в групово изявление, че цифровото евро може би ще бъде налично за жителите до края на мандата ѝ въпреки да призна, че това ще би трябвало да бъде интензивен развой. Лагард стартира своя осемгодишен мандат през ноември 2019 година, тъй че в най-хубавия случай цифровото евро няма да бъде действителност най-малко до края на 2027 година

" Правим каквото можем във връзка с техническата работа, само че с цел да продължим напред, ще ни е нужна правната рамка ", означи Лагард, наблягайки, че ЕЦБ не е единствената институция, която работи по този план.

Държавите членки и Европейският парламент към момента би трябвало да съгласуват позициите си за това по какъв начин да се употребява цифровото евро. След това ще би трябвало да съгласуват окончателното законодателство с Европейската комисия в границите на така наречен тристранни договаряния

Междувременно ЕЦБ ще продължи техническата си работа за подготвителната фаза, която евентуално ще продължи до ноември 2025 година

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР