Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши в четвъртък основните си лихвени

...
Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши в четвъртък основните си лихвени
Коментари Харесай

Почна се! Главната банка на Европа вдигна лихвите, скоро и у...

Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи в четвъртък главните си лихвени проценти с невижданите 0.75 процентни пункта . Освен това тя алармира и за по-нататъшни покачвания, предадоха международните организации. Така институцията приоритизира битката си с инфлацията, макар че стопанската система на Европейския съюз се насочва към криза през задаващата се зима.

След днешното решение лихвата по интервенциите по рефинансиране става 1.25 на 100. Лихвеният % по депозитите се покачва до 0.75%, а ставката по пределното кредитно облекчение доближава 1.5%.

Тази стъпка " ще обезпечи навременното връщане на инфлацията към средносрочната цел на ЕЦБ от 2 на 100 ", написа в известие на банката.

През идните няколко срещи управителният съвет на ЕЦБ чака да увеличи в допълнение лихвените проценти, с цел да понижи търсенето и да смекчи риска от трайни инфлационните упования, показват още от ЕЦБ.

Членовете на изпълнителния съвет на банката в продължение на седмици се колебаеха дали нарастването на главната рента да е с 50 или 75 базисни пункта, откакто през юли я покачиха с 50 базисни пункта, вдигайки индикатора за първи път от 11 години.

Също по този начин ЕЦБ увеличи и доста прогнозата си за инфлацията в еврозоната, залагайки на 8.1% за актуалната година, съобщи Франс прес.

През 2023 година ЕЦБ чака инфлационният ритъм във валутния съюз да се забави до 5.5%, а през 2024 година - до 2.3%.

Франкфуртската институция преразгледа възходящо оценката си за икономическия напредък за тази година до 3.1%, добавя Ройтерс.

За идната година обаче ЕЦБ залага на 0.9 на 100, а през 2024 година чака ускорение на растежа до 1.9 %. През юни прогнозите сочеха надлежно 2.8 % за 2022 година и по 2.1 % за 2023 и 2024 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР