Европейската прокуратура съобщи, че е поискала имунитета на двама евродепутати,

...
Европейската прокуратура съобщи, че е поискала имунитета на двама евродепутати,
Коментари Харесай

Европейската прокуратура поиска имунитета на Ева Кайли

Европейската прокуратура заяви, че е поискала имунитета на двама евродепутати, един от които е упрекнатата в корупция в Белгия предходната седмица Ева Кайли, досегашен заместник-председател на Европейския парламент от групата на Социалистите и демократите.   Вторият евродепутат, чийто имунитет е пожелан от основния прокурор на Европейски Съюз, е на Мария Спираки от Европейска национална партия. В известието се отбелязва, че отчет за следствие, получен от   Европейската работа за битка с измамите (OLAF) съдържа съмнение за машинация в ущърб на бюджета на Европейски Съюз, обвързвана с ръководството на парламентарните надбавки и възнагражденията на упълномощените парламентарни сътрудници, се отбелязва в известието.   Кайли бе упрекната, че е била част от проведена незаконна група за корупция в интерес на Катар. Разследването бе подхванато от белгийското контраразузнаване и е обвързвано с още един настоящ и един някогашен евродепутат.    Най-новите разкрития сочат, че в парцели, употребявани от обвинените, са открити над 1,5 милиона евро в брой, както и че съгласно самопризнанията на колегата на Кайли, помощник в Екологичен потенциал, казусът е обвързван и с опити на специфичните служби на Мароко да окажат въздействие с посредничеството на собствен представител в Полша.  
 

Криминално следствие против гръцкия евродепутат Ева Кайли е почнала и гръцката финансова прокуратура, като по този начин придава на следствията против нея и гръцки детайл, заяви телевизия Скай, представена по-рано от Българска телеграфна агенция.
Разследването е било разпоредено от апелативния прокурор на финансовата прокуратура Христос Бардакис, като Кайли ще бъде проверявана дали е забъркана в пране на пари и в приемане на рушвет. Гръцката прокуратура е поискала подпомагане от белгийските управляващи. Предмет на гръцкото следствие са дейности, които към момента не са в обсега на следствието на белгийските прокурори, тъй като не може против едно лице да е в ход повече от едно наказателно гонене за едно и също действие.   Ева Кайли беше арестувана от белгийската полиция на 9 декември дружно с още трима души – татко ѝ, колегата ѝ Франческо Джорджи и някогашния евродепутат Пиер-Антонио Панцери. При обиските съгласно изявления в белгийски медии са иззети към 1,5 млн. евро в брой, за които се допуска, че са получени от Катар за основаване на удобен облик на близкоизточната страна.  
Европейският парламент през днешния ден гласоподава да прекрати всякаква работа, обвързвана с Катар, откакто в профил Ева Кайли от поста ѝ на заместник-председател през вчерашния ден. 
Общо 541 евродепутати поддържаха предлагането, единствено двама парламентаристи гласоподаваха срещу резолюцията.   Ева Кайли ще остане в ареста най-малко до 22 декември, оповестиха през вчерашния ден белгийски медии. Причината е, че в пандиза, където е въдворена, е имало стачка и не е бил обезпечен транспорт до съда, който трябваше да дефинира мярката ѝ за неотклонение.  

 

Европейски медии оповестиха по-рано, че Кайли е била преместена от пандиза в Сен-Жил в Брюксел, строен преди близо 140 години, в новоизградения затвор в Харен, където изискванията са надалеч по-добри.
Прехвърлянето на арестувани от двата остарели пандиза в белгийската столица към новото оборудване стартира преди дни и Кайли е измежду първите, които получават опция за престой в усъвършенствана среда.   Белгийски медии оповестиха още, че по следствието за лобизъм и корупция в интерес на Катар са открити над 1,5 милиона евро в брой. Част от пачките, открити в дома на Кайли и в куфар на татко ѝ, са били изтеглени от банка в Белгия. Очаква се тези улики да ускорят следствието, тъй като биха помогнали да се откри кой и от коя сметка е изтеглил средствата.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР