Европейската прокуратура е извършила 25 претърсвания и разследване в шест

...
Европейската прокуратура е извършила 25 претърсвания и разследване в шест
Коментари Харесай

Европрокуратурата разследва ДДС измама за 19 млн. евро в България и още 5 държави

Европейската прокуратура е направила 25 претърсвания и следствие в шест страни в границите на акция, ориентирана към хипотетична машинация с Данък добавена стойност на стойност 19 млн. евро. Тя е обвързвана с мобилни телефони втора ръка, импортирани от Хонконг, ОАЕ и Съединени американски щати, показват на уеб страницата на ЕРРО.

Разследването, ръководено от Европейската прокуратура в Мюнхен, е с кодово име " Concertina " и обгръща България, Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения. По време на претърсванията са конфискувани огромен брой документи, електронни устройства и доказателства, както и 31 500 евро в брой и криптовалута на стойност към 40 000 евро. Замразени са няколко банкови сметки, като досега са конфискувани минимум 88 000 евро.

Става въпрос за хипотетична незаконна скица, при която сдружения, основани в няколко страни членки на Европейски Съюз, ползват с машинация понижен Данък добавена стойност при продажбата на мобилни телефони втора ръка, импортирани от Съединени американски щати и други страни отвън Европейски Съюз, с цел да усилят нелегално облагите си. Обикновено при продажбата на артикули втора ръка, закупени от частни лица в Европейски Съюз или от продавачи, които към този момент са платили цялостния размер на Данък добавена стойност за тези артикули, прекупвачът може да ползва по този начин наречената скица за " облагане на маржа " при изискванията, избрани в използваното законодателство.

В такива случаи препродавачът би трябвало да заплати Данък добавена стойност единствено върху маржа на облагата, която получава (разликата сред цената, платена за стоката, и цената, на която тя е продадена), а не върху цялостната продажна цена на стоката. Предполага се обаче, че разследваните сдружения са ползвали тази наредба непозволено, като са начислявали понижен Данък добавена стойност, макар че са дължали цялостната ставка. Предполагаемата машинация е разрешила също по този начин мобилните телефони да бъдат продавани на по-ниска пазарна цена, което е довело до нелоялна конкуренция.

Според следствието в интервала 2019-2022 година четирима обвинени са работили дружно, с цел да излъгват българските, немските и словенските данъчни управляващи с дължимия Данък добавена стойност за използвани смарт телефони, импортирани от Съединени американски щати и други страни. Те са основали верига от сдружения, занимаващи се с видимо законна доставка на артикули, в тристранни покупко-продажби, освободени от Данък добавена стойност до крайната дестинация. Приема се, че те са се възползвали от обстоятелството, че по веригата на покупко-продажбите са взели участие няколко национални служби, с цел да симулират умишлено възможното прекосяване към облагане на маржа на цената - макар че са знаели, че условията за използване на това облагане явно не са били изпълнени.

Дружествата, участващи в хипотетичната машинация, се намират в България, Германия и Словения и се ръководят от четирите разследвани лица. Дружеството в Словения е закупило смарт телефоните от сдружения в Хонконг, ОАЕ и Съединени американски щати, след което ги е продало на сдружението в България.

Източник: " Фокус "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР