Европейската перспектива за Западните Балкани минава през съвместни проекти и

...
Европейската перспектива за Западните Балкани минава през съвместни проекти и
Коментари Харесай

За Андрей Ковачев приоритетно е довършването на коридор номер 8

Европейската вероятност за Западните Балкани минава през взаимни планове и построяването на транспортните коридори . Тази теза застъпиха евродепутатите Андрей Ковачев от ЕНП и Петър Курумбашев от ПЕС.

Ковачев засяга нуждата от предпочитано дотъкмяване на кулоар номер 8 , а Курумбашев застъпи тезата, че въпреки всичко макар 10-годишната времева рамка за построяването на връзката Скопие-София , е хубаво някои неща да се случат по-бързо. По думите му с построяването на тази връзка се обезпечава най-прекият път до Адриатика.

Те участваха в полемика " Предизвикателствата пред Европейски Съюз при започване на новия европейски политически сезон: Поглед от София " в Дома на Европа в София, проведена от Европейското придвижване и Съюзът на европейските федералисти взаимно с Информационното бюро на Екологичен потенциал в България.

" Римската империя като си е правила пътя, не е мислила коя страна ще причисли ", разяснява Курумбашев и посочи, че пътищата остават доста време след империите . Той засяга нуждата от съгласуваност сред Сплит - Сараево и връзката сред Дурас - Тирана - Прищина.

Според Андрей Ковачев опциите на Лисабонския контракт не са изчерпани. Той засяга решението 20 страни членове на Европейски Съюз да основат Европейска прокуратура . По думите му не би трябвало да се разделя Европейски Съюз на ядро външна страна, а да остане обединен. Така по думите му Лисабонския контракт дава доста благоприятни условия, които не са изчерпани - съдействие в данъчната политика и в защитата.

Относно целта по време на българското председателство за присъединението на Западните Балкани , евродепутатът Ковачев уточни, че е доста значимо от психическа позиция да няма това разделяне на второкласен жители.

През май ще има Съвет за Западните Балкани, а това, което можем да дадем на жителите е увереността, че Европейски Съюз не е не запомнил тези страни , съобщи Ковачев. Според него е нужна работа в посока повече съгласуваност като инфраструктура, интернет.

" Цените, които съществуват сега са извънредно чудовищни 24 лева на МB. Това би трябвало да бъде променено и да има един проект за последователно понижаване на тези цени. Транспортният кулоар номер 8 е доста значим за нас ", разяснява Ковачев.

Относно участието в Шенген , Курумбашев съобщи, че ще инициира среща сред румънски и български евродепутати в средата на ноември с две съответни точки. Първата е по този начин нареченият пакет за подвижност и предложенията свързани с командироване на служащи и каботажа. Втората е приемане на обща декларация по Шенген за приемането на България, Румъния и Хърватска. По думите му Европейски Съюз е на ход.

Видеобръщение към участниците в полемиката насочи евродепутатът Светослав Малинов. Той концентрира вниманието върху Бялата книга и посланията на Юнкер за това каква Европа желаеме. Според него е значимо съществуващата по-добра интеграция на по-интегрираните страни, да не ни оставя обратно.

" Ние би трябвало да създадем по-решителни стъпки към вътрешно консолидиране , с цел да можем да участваме в този развой интензивно. Началният подтик за тази още по-дълбока интеграция би трябвало да стартира от нас ", безапелационен бе Малинов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР