Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за

...
Европейската перспектива на нашия регион няма алтернатива, а Процесът за
Коментари Харесай

Борисов: Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат воля за развитие


Европейската вероятност на нашия район няма опция, а Процесът за съдействие в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и почтена полемика по значимите за нас въпроси. Това акцентира министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си по време на Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Бърно при Краню, която обобщава постигнатия прогрес в границите на Словенското председателство на самодейността. Това оповестиха от държавната пресслужба.
Борисов напомни поетия през предходната година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат сложени високо в целите на Европейски Съюз по време на Българското председателство. Той акцентира, че миналите четири месеца са създали тематиката настояща във всички държави-членки, с нея са ангажирани както европейските институции, по този начин и интернационалните финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на идващите ръководи на Съвета на Европейски Съюз.
Желанието ни е да използваме откритата опция, с цел да създадем процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани необратим. Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им вероятност, за задълбочаването на икономическата интеграция, районното съдействие и построяването на по този начин нужната на нашите страни съгласуваност, уточни министър-председателят. Той още веднъж посочи ролята на районното съдействие и добросъседските връзки като основни за напредъка в икономическата, политическата и сферата на сигурността. „ От нас ще зависи по-късно да използваме опциите, които се отварят. Сега е моментът страните от Западните Балкани да покажат волята си за развиване “, акцентира Борисов.
Българският министър председател приветства Стратегията на Европейска комисия за Западните Балкани и готовността за пускане на договарянията за участие с Тирана и Скопие, само че ясно акцентира, че европейската вероятност би трябвало да е за всички страни на Балканите.
„ Няма друга опция да реализираме общите цели и да предложим на нашите жители сигурност и по-добри вероятности за развиване, с изключение на да посрещнем провокациите на изменящия се свят дружно и обединени “, уточни министър председателят и прикани за повече прагматизъм в връзките сред страните от ПСЮИЕ и Европейски Съюз. Борисов посочи ролята в този развой на Съвета за районно съдействие на ПСЮИЕ, като означи приноса му в напъните за промени и развиване в Югоизточна Европа./Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР