Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН възнамерява да построи

...
Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН възнамерява да построи
Коментари Харесай

ЦЕРН изгражда нов и по-голям ускорител на частици

Европейската организация за нуклеарни проучвания – ЦЕРН има намерение да построи нов и още по-голям ускорител на частици. Цената на супер оборудването се чака да доближи 9 милиарда евро, оповестява bTV. Изграждането на Големия ускорител на частици стартира през 2001 година и беше открит 7 години по-късно. Над 100 български учени и до момента работят по опитите с обикновени частици, които са се образували в първите мигове след раждането на Вселената.

Ускорителят е ситуиран на стотина метра подземен в ЦЕРН, покрай Женева. Той е с дължина на окръжността 27 километра, а четири детектора улавят формираните частици при конфликта на протонни лъчи. Новият колайдер, който ще наследи настоящия, се планува да бъде три пъти по-голям, а с него още веднъж ще работят експерти от Института за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките.

Работното название на оборудването е „ Бъдещ кръгообразен колайдер ”. Той ще даде нови благоприятни условия за проучване на тъмната материя в междузвездното пространство и ще търси отговор на въпроса за какво Вселената продължава да се уголемява.

„ Ще бъде ситуиран в тунел, който е 100 километра дълъг, който ще може да форсира частици до 7 пъти по-висока сила. Той ще минава под Женевското езеро, под града Женева, отчасти на територията на Франция, задоволително огромно оборудване ще бъде ”, уточни проф. дфн Леандър Литов.

Учени от Физическия факултет на Софийския университет ще работят със настоящия ускорител и през идващото десетилетие. А когато новият колайдер бъде подготвен, с него ще продължат да разкриват тайните на Вселената. Възможно е милиардерът Илън Мъск да влага в „ Бъдещия ускорител ".

„ Цената на тази нова машина ще бъде от порядъка на 9-10 милиарда. Това ще бъде голям интернационален план, който е отворен за присъединяване на всички страни, в това число и частни лица ”, добави проф. Литов.

Очакванията са „ Бъдещия кръгообразен колайдер ” да проработи през 2040 година

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР