Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава небето на 21 февруари в

...
Европейската космическа агенция (ЕКА) наблюдава небето на 21 февруари в
Коментари Харесай

Сателит пада към Земята, можем да следим на живо как се движи

Европейската галактическа организация (ЕКА) следи небето на 21 февруари в очакване спътникът ERS-2 да навлезе в земната атмосфера.

ERS-2 беше изстрелян за първи път на 21 април 1995 година По това време той беше най-сложно устроеният сателит от този тип, създаден и изстрелян от Европа. 

Размерите му също са забавно решение на учените

След 13-годишен интервал на орбитално раздробяване спътникът ще навлезе още веднъж в земната атмосфера по натурален път.

ЕКА разрешава да следим информацията за придвижването му онлайн на уеб страницата им.

„ Тъй като навлизането на галактическото тяло в атмосферата е „ естествено “, без да можем да управляваме придвижването му, не е допустимо да се знае тъкмо къде и по кое време той ще навлезе още веднъж в атмосферата и ще стартира да изгаря “, написа в изказване на организацията. 

Първият сигнал от спътника ни в Космоса съответства с рождения ми ден, сподели Райчо Райчев

Според тях масата на спътника е към 2000 кг, което го прави с размери, сходни и на други галактически боклуци, които навлизат в земната атмосфера съвсем всяка седмица.  

Очаква се на към 80 км над земната повърхнина ERS-2 да се разпадне и по-голямата част от фрагментите да изгорят в атмосферата.

Агенцията съобщи, че някои фрагменти може да доближат повърхността на планетата, само че те няма да съдържат нездравословни субстанции и най-вероятно ще паднат в океана.

Службата за галактически боклуци на ЕКА предвижда, че ERS-2 ще навлезе в атмосферата към 17:32 часа българско време. Заради непредсказуемата слънчева интензивност обаче може да има или закъснение, или подраняване по отношение на този час с близо 4 часа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР