Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“ събира на 25

...
Европейската конференция „Зелени градове за устойчива Европа“ събира на 25
Коментари Харесай

София е един от най-зелените градове, смята холандски експерт

Европейската конференция „ Зелени градове за устойчива Европа “ събира на 25 октомври в София производители на декоративни растения, специалисти по озеленяване и устройствено обмисляне, ландшафтни архитекти и други експерти, които ще разискват най-новите трендове в развиването на зелените градове

София е един от най-зелените градове, в които съм бил, показа в ефира на БНР Ари Фелдхаузен, аташе на земеделието на Холандия в посолствата на България и Румъния.

Стоил Нановски, заместник-председател на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България, добави, че доста малко европейски градове имат в центъра си цяла гора.

,,Разрастването на зелените градове е нова наклонност, която ще се развива и в бъдеще. Зелени градове е концепция за внасяне на природата и селския метод на живот вътре в градовете. Това е предизвикателство и известността му се усилва. Зелени гори, зелени къщи, зелени квартали, наличието на все по-големи територии в градовете'', разясни Нановски.

,,Всеки град е неповторим и архитекти есе пробват да заложат вероятности за развиване на зелени площи, виждаме го и в София. Габрово и Бургас също са измежду градовете, класирани на европейско ниво. Ние в Холандия също отделяме внимание на инициативата'', разгласи Ари Фелдхаузен.

Стоил Нановски счита, че въпросът е сложен и става дума за цялостни решения.

„ На изложения в чужбина виждаме, че доста от нещата са използвани – зелени покриви и фасади на постройките. Но най-важното е какво ще бъде заложено в градоустройството. От старите проекти са наследени зелените клинове, които могат да бъдат развити. Вкарването на природата в градовете е вълна в целия свят. Не сме надалеч от зелени покриви. Те са свързани с малко по-големи вложения. Това е най-малкото което можем да създадем. Нашият стандарт е оповестен на уеб страницата на Министерството на земеделието. Той застъпва всички модерни стандарти в Европа ", сподели Нановски.

„ Живях във Виетнам, Тайланд и Индия. В Европа концепцията е напреднала повече. В Азия също има положителни образци като Сингапур. Това е въпрос и на финансов ангажимент. По-модерните стопански системи отделят повече. Трябва да разберем, че това не е разкош, а нужда. Все повече хора ще живеят в градовете и се постанова те да бъдат направени по-обитаеми, в противоположен случай ще имаме голям проблем “, уточни най-после Ари Фелхаузен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР