Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще разреши използването на

...
Европейската комисия заяви в четвъртък, че ще разреши използването на
Коментари Харесай

Европейската комисия ще удължи употребата на спорния хербицид глифозат с 10 години

Европейската комисия съобщи в четвъртък, че ще позволи потреблението на противоречивия хербицид глифозат за 10 години, откакто страните от Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение за подновяването му.

Глифозатът е един от най-широко употребяваните средства за битка с плевелите в света, само че критиците показват доказателства, че може да аргументи рак и съставлява риск за биоразнообразието.

Предишното позволение на Европейския съюз изтече през декември 2022 година, само че беше удължено с година в очакване на научно проучване на хербицида.

Европейският орган за сигурност на храните (EFSA) през юли съобщи, че не е разкрил " никакви сериозни области на безпокойствие ", които да попречват повторното разрешаване на глифозат, което провокира отрицателна реакция от екологични групи.

Впоследствие Европейската комисия предложи подновяването му, само че не съумя да обезпечи болшинство при гласуването на 27-те държави-членки на Европейски Съюз в четвъртък.

Изпълнителният орган на Европейски Съюз съобщи в изказване, че неналичието на належащо болшинство значи, че е „ длъжен " да вземе решение преди настоящото позволение да изтече на 15 декември.

Комисията сподели, че " в този момент ще продължи с подновяването на утвърждението на глифозат за интервал от 10 години, при съблюдаване на избрани нови условия и ограничавания. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР