Европейската комисия защити днес решението си да отпусне средства за

...
Европейската комисия защити днес решението си да отпусне средства за
Коментари Харесай

ЕК отпуска средства за земеделците, засегнати от вноса от Украйна

Европейската комисия отбрани през днешния ден решението си да отпусне средства за обезщетение на земеделците в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, наранени от вноса на артикули от Украйна. Има задоволително данни, че пазарът в тези страни търпи разтърсвания, по тази причина имаме правото по наша преценка да оказваме нужната помощ, съобщи представител на комисията на конференция, написа Българска телеграфна агенция.

Той добави, че Европейска комисия е подготвена да продължи да коментира на останалите страни от Европейски Съюз събитията, които водят до лимитираните пазарни разстройства. Говорителят отговори на въпроси, свързани с писмо на 12 страни (Франция, Германия, Холандия, Ирландия, Гърция, Австрия, Белгия, Хърватия, Люксембург, Естония, Дания и Словения) до Европейска комисия с искане на обяснение за какво дейностите на комисията в този случай не са били съгласувани с тях. Получихме писмото и ще отговорим, уточни представителят.

Причините за всичко това са преди всичко в Русия. Пътят за експорт от Украйна през Черно море не работи поради войната. Зърното остава в Украйна, а по света то е належащо.  Едностранните ограничения са неуместни и това бе декларирано на граничните с Украйна страни. На останалите в Европейски Съюз сме подготвени да продължим да обясняваме какви са аргументите да отпуснем такава помощ, добави представителят.

По неговите думи до 5 юни работят краткотрайните ограничения на комисията, а по-късно влизат в действие нови европейски правила, които още веднъж плануват запазването на ограниченията, докато е належащо. Готови сме да обмислим последващи ограничения, съобщи представителят.

Когато постигнахме съглашение на 28 април с петте страни за вноса от Украйна, съобщихме на останалите страни от Европейски Съюз. Това е нормална процедура, осъществена посредством представителите по комерсиалните въпроси на страните от Европейски Съюз в Брюксел, заключи представителят.

Етикети: Европейската комисияземеделцисредства
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР