Европейската комисия взе решение, с което дава възможност на държавите

...
Европейската комисия взе решение, с което дава възможност на държавите
Коментари Харесай

ЕС освобождава от мита и ДДС вноса на животоспасяващи стоки за украинците

Европейската комисия взе решение, с което дава опция на страните членки краткотрайно да освободят от мита и Данък добавена стойност вноса от трети страни на храни, одеяла, палатки, електрически генератори и друго животоспасяващо съоръжение, предопределени за украинците, наранени от войната. Тази мярка, която беше поискана от държавите-членки, ще се ползва със задна дата от 24 февруари 2022 година и ще бъде в действие до 31 декември 2022 година, се споделя в известие, оповестено на формалния уебсайт на Европейска комисия.

След непровокираното и безпричинно навлизане на Русия в Украйна се счита, че повече от 14 милиона души, или 30 % от популацията на Украйна, са били разселени. Повече от 6,2 млн. украинци се насочиха към Европейски Съюз, а близо 8 млн. трябваше да изоставен домовете си, само че останаха в Украйна. Това оказва огромен напън върху държавите-членки, които би трябвало да дават филантропична помощ на огромен брой лица, бягащи от войната, като в същото време поддържат вътрешно разселените украинци, изложени на риск от апетит и заболявания, написа още в изказването.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи: " Войната против Украйна аргументи неописуеми премеждия, само че също по този начин сподели дълбочината на солидарността на Европейски Съюз. Тази мярка ще помогне на държавите-членки да се притекат на помощ на украинците както в Европейски Съюз, по този начин и в родната им страна, като улесни доставката на животоспасяващи филантропични артикули. Това е безусловно вярното решение. "

Освобождаването от мита и Данък добавена стойност се ползва за артикули, внасяни от:

Държавни организации (публични органи и публичноправни организации, в това число лечебни заведения, държавни организации, районни държавни управления, общини/градове и др.)

Благотворителни или филантропски организации, утвърдени от способените органи на държавите-членки.

Днешното решение е в допълнение към новите правила за Данък добавена стойност, признати през април, които разрешават на страните членки да разширят обсега на това освобождение до вътрешните доставки на артикули и услуги, в това число дарения, в интерес на жертвите на бедствия.

Митническото законодателство на Европейски Съюз (Регламент (ЕО) № 1186/2009 на Съвета) планува опция за освобождение от мита в интерес на жертвите на бедствия. То може да се ползва за импорт от държавни организации и утвърдени благотворителни или филантропски организации. За да се даде облекчение, е належащо решение на Комисията, която работи по искане на съответните страни членки.

По сходен метод законодателството на Европейски Съюз в региона на Данък добавена стойност (Директива 2009/132/ЕО на Съвета) съдържа огледални разпореждания във връзка с освобождението от Данък добавена стойност при окончателния импорт на някои артикули. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР