Европейската комисия въвежда нов регламент за дистанционната работа или т.нар.

...
Европейската комисия въвежда нов регламент за дистанционната работа или т.нар.
Коментари Харесай

Георги Първанов: ЕК въвежда нов регламент за дистанционната работа

Европейската комисия вкарва нов правилник за отдалечената работа или така наречен " телеуърк “, чиято последна цел е най-малко 10% от работната мощ да работи отдалечено, което почти е процентът у нас. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта. " Колкото по-регулирана е тази активност, отдалечената работа, толкоз по-малко гъвкава и динамична става тя. А смисълът на отдалечената работа е да бъде оптимално гъвкава. Т.е. от една доста добра концепция, тъй като в претекстовете на законопроекта се приказва за еластичност, отиваме на една много рестриктивни политика.

Георги Първанов разказа в резюме какви са законовите оферти в новия правилник на Европейската комисия: " Има няколко положителни промени, които се плануват в този законопроект. Едната касае правото на изключване в обедните почивки и почивката сред работните дни и опцията индивидът да не дава отговор на мейли. Много звук се подвигна за спецификацията на работното място за отдалечена работа, т.е. евентуално ще вкара закрепен адрес в трудовия контракт, само че той още веднъж ще има ограничителен резултат, а смисълът на отдалечената работа е да може човек да работи от разнообразни места на света. Прелюбопитна е регламентацията, касаеща изкуствения разсъдък дава опция в случай че работодателят е прегледал твоите документи благодарение на изкуствен интелект, ти да изискваш те да бъдат прегледани от човек. Трябва да се подсигуряват равни права за хората, които работят отдалечено и тези, които не работят. Последното е, че няма явен правилник, който да касае данъчното облагане. “

" Няма по какъв начин да няма регулации, - изрече мнението си Георги Първанов, като посочи, че има доста неща, които законодателно би трябвало да се изчистят, които касаят и сигурността на труда, и работното място, и това на човек да му тече стаж, да има всички придобивки, които са свързани с работата. Така че няма по какъв начин да се мине без регулация. “ Според него е добре, че се води този диалог на стадий разискване и тези промени, които се плануват, могат да бъдат ревизирани и изчистени. Много значимо е съгласно него законодателите да се съветват с хора, които практикуват такава активност, тъй че да се одобри най-благоприятен вид в този нов закон.

В законопроектът се приказва за условия, които да подобрят отношението на служителя към работата и неговата опция да бъде еластичен, само че и самият шеф да си подсигурява, че служителят ще прави съзнателно работата. По този мотив Георги Първанов изрази мнение, че е належащо в този законопроект на работодателя е належащо да има обезпечена опция за надзор на работното време, почивките посредством програмен продукт и други, а на служителя да са обезпечени разноските, които са нужни за така наречен " съгласуваност “, т.е. работодателят да е длъжен да обезпечи програмен продукт, да закупи компютър за служителя и така нататък " Всички тези неща би трябвало да бъдат написани “.

В сивата зона остава регламентирането на инспектирането на работното място при отдалечената работа. " Т.е. в случай че хоум офиса е работно място, би трябвало да може да се инспектира от другите държавни органи, както е и общоприетото работно място. Как ще се регламентират тези чиновници, по какъв начин ще вършат инспекции, по кое време е належащо занапред да се обяснява, “ добави още Георги Първанов.

" Около 10% от работната мощ в България работи отдалечено и наклонността е към връщане и към намиране на един хибриден модел, който е евентуално най-хубавият “, сподели още Георги Първанов, като съпостави данните от България с тези от света. " Важно е да се означи, че Европейският съюз се пробва да постанова един подобен модел на работа без да регистрира спецификата на бизнеса и стопанската система на другите страни. Ако се вземе за образец Люксембург, където напълно промишлеността им е в областта на услугите, там и 90% от работната мощ би могла да работи отдалечено. В Германия, където има доста мощно произвеждане, сега към 20% работи отдалечено. Шампион в това отношение е Канада. “

" Дистанционната работа е тук, с цел да остане. Тя е към този момент част от обявите за работа и от предложенията, и от време на време натежава даже повече от спомагателните придобивки. В идващите години едно от нещата, които ще се случат, е голяма подвижност: от една специалност към друга, както и увеличение на географската мобилност, както миграция към по-малките обитаеми места, “ заключи Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР