Европейската комисия трябва да одобри следващата седмица законово предложение за

...
Европейската комисия трябва да одобри следващата седмица законово предложение за
Коментари Харесай

Украйна скоро няма да получи помощ от замразените руски активи в ЕС

Европейската комисия би трябвало да утвърди идната седмица законово предложение за потребление на приходите от, само че запасите на Франция, Германия и Белгия значат, че Украйна няма да получи парите скоро. Това предвидиха публични лица и дипломатически източници, представени от " Ройтерс ".

Проектозаконът се чака на 12 декември - два дни преди последната за годината среща на върха на водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз. Заложени на карта са милиарди от по този начин нужната финансова и военна помощ за Киев, както и напредъкът на кандидатурата на Украйна за еврочленство.

и разногласията за бюджета сред страните от Европейски Съюз натежават върху възможностите за съглашение, което би дало подтик на Украйна, изтощена да се бори против съветската инвазия през втората зима на войната.

Освен това Киев няма да получи бързо положителни вести, в случай че получи право на постъпленията, получени от замразените съветски активи, считат дипломати и чиновници от Брюксел.
 Европейска комисия работи върху потреблението на съветски активи за Украйна
Европейска комисия работи върху потреблението на съветски активи за Украйна

Но към момента се прецизират елементи, сподели фон дер Лайен

Европейски Съюз твърди, че е замразил съветски активи на стойност към 21,5 милиарда евро, а още 300 милиарда евро от средствата на съветската централна банка са блокирани в блока и Г-7.

Около 125 милиарда евро от последната сума се държат от белгийската компания Euroclear. Белгия - страна от Европейски Съюз, само че не и член на Г-7 - пресметна, че ще събере 2,3 милиарда евро налози върху тези средства в интервала 2023-24 г . Тя твърди, че ще употребява тези доходи, с цел да помогне на Украйна.

Предложението на Комисията идната седмица ще има за цел да вкара общоприети правила за боравене с такива активи във всички страни от Европейски Съюз. За приемането му обаче ще е нужна единомислещата поддръжка на 27-те страни членки.

Предложението ще обясни правните отговорности на участващите институции, а също ще им разпореди да оставят замразените съветски активи настрани.
 Замразените активи на Банката на Русия ще бъдат върнати след края на войната
Замразените активи на Банката на Русия ще бъдат върнати след края на войната

Средствата не могат да бъдат трансферирани към Украйна

Най-важното обаче е, че няма да има директно предложение за прекачване на нови приходи от тези активи в бюджета на Европейски Съюз , разкриха чиновниците, базирайки се на опасности от правосъдни разногласия, въпроси за ръководството и рецензии от страна на Европейската централна банка.

Въпреки че не се чака водачите на страните от Европейски Съюз да дадат окончателното си утвърждение на предлагането на срещата на върха, те евентуално ще възложат на своите държавни управления да работят повече по него. Тъй като Германия и Франция имат съществени опасения по въпроса , скоро не се чака реализиране на съглашение.

" Група страни членки към момента имат правни терзания ", съобщи почитан посланик от Европейски Съюз и добави, че прехвърлянето на средствата към централните хазни на Европейски Съюз не е " нещо, което чакам да се случи в близко бъдеще ".

Белгийски чиновник смята повече като декларация за желание, в сравнение с за съответна формула, апела на Г-7 от сряда за " съдбоносен прогрес " към поддръжка на Украйна посредством непредвидени облаги на компании, държащи блокирани съветски суверенни активи.

Ако опитът със и диаманти трябваше да служи като ориентир, то съгласуването на такива ограничения и въвеждането им ще отнеме седмици, в случай че не и месеци.
 Европейски Съюз се надява да напредне в договарянията за потребление на съветски активи за Украйна
Европейски Съюз се надява да напредне в договарянията за потребление на съветски активи за Украйна

Финансовите министри от Г-7 пресметнаха, че активи на стойност 280 милиарда $ са били замразени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР