Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с Moderna“ за допълнителна

...
Европейската комисия сключва второ предварително споразумение с Moderna“ за допълнителна
Коментари Харесай

Пандемията в развитие: Словакия - начело на класацията по смъртност от Covid-19

Европейската комисия подписва второ авансово съглашение с „ Moderna “ за спомагателна доставка на 300 милиона дози ваксина  (150 милиона през 2021 г. и опция за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.).

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че до днес  от утвърдените в Европейски Съюз ваксини са доставени 33 милиона дози.  По думите ѝ  общо 22 милиона европейци към този момент са получили най-малко една доза ваксина , а 7 милиона - и втора доза.

„ Доставките ще се усилят, скоро ще бъдат налични и нови ваксини “, добави Урсула фон дер Лайен, представена от bTV.
Стартира програмата на Европейска комисия за битка с новите варианти на ковид а
МЕждувременно стана ясно, че Европейската комисия е приела проекта за деяние на Европейски Съюз за биологична отбрана, ориентиран към ранно разкриване и надзор на нови варианти на ковид а. Очаква се програмата HERA Incubator да сплоти напъните на фармацевтичната промишленост, лабораториите, здравните управляващи и откривателите за по-ефективно противопоставяне на новите варианти, за появяването и разпространяването на които в Европейски Съюз са извънредно обезпокоени, заяви БГНЕС.
Тестват имунизацията на „ AstraZeneca “ върху деца
Учени от университета в Оксфорд, създали взаимно с фармацевтичната компания „ AstraZenecа “ ваксина против Covid-19, оповестиха, че  стартират тествания, с цел да схванат дали имунизацията е ефикасна при децата и при подрастващите .

Екип от откриватели ще тества продукта върху 300 доброволци на възраст от 6 до 17 години и 8 месеца . Предвижда се на 240 от тях да бъде инжектирана доза от имунизацията, до момента в който на останалите ще бъде сложена ваксина за управление на менингит, за която е потвърдено, че е безвредна при деца, само че се допуска, че ще провокира сходни реакции като да вземем за пример болежка и оток на мястото на инжектиране, написа БНР.

Ръководител на плана е проф. Андрю Полард, който счита, че е  належащо да се ревизира сигурността и имунната реакция към имунизацията при децата и подрастващите, тъй като някои от тях могат да имат изгода от нея в бъдеще . До момента е утвърдено предлагането на имунизацията единствено на хора над 18 години и проектите за всеобщо имунизиране не включват малолетните.

Словакия стана първата страна в света с най-вече случаи на умряли от Covid-19 по отношение на броя на популацията, съобщи Асошиейтед прес. Причината за това е повишаването на случаите на болест с по-високо заразния английски вид на ковид а.

Въпреки локдауна в Словакия седмичните данни демонстрират 1,68 умряли на 100 000 души към 1 февруари и 1,78 умряли на 100 000 души към вчерашна дата, съгласно статистика на американския университет Джонс Хопкинс.

Според словашкия епидемиолог Марек Маян математически модели навеждат на мисълта, че сред 9000 и 11 000 души могат да починат от Covid-19 в Словакия до юни, в случай че актуалната наклонност се резервира.

Словашкият президент Зузана Чапутова назова обстановката доста сериозна. Тя прикани всички да се придържат към въведените правила.

От през днешния ден словашкото държавното управление стяга разпоредбите за влизане в страната в опит да спре разпространяването на вируса. Въвеждат се и инспекции по границите.

В класацията на страните с най-голяма смъртност по отношение на броя на популацията Португалия, която беше " отличник " за три седмици, в този момент остава на второ място след Словакия. В иберийската страна смъртността е 1,48 на 100 000 души. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР