Европейската комисия ще задължи компаниите, които получават дивиденти от замразени

...
Европейската комисия ще задължи компаниите, които получават дивиденти от замразени
Коментари Харесай

Намериха “законен” начин. ЕС присвоява руските пари

Европейската комисия ще задължи фирмите, които получават дивиденти от замразени съветски активи, да трансферират забележителна част от тези средства в бюджета на Европейски Съюз. Очаква се това да генерира към три милиарда евро, само че правните и репутационните аспекти на обстановката повдигат въпроси.

Неочаквано решение

Миналата седмица, оповестява “Блумбърг ”, представители на Европейски Съюз се срещнаха с представители на Испания, Белгия, Италия, Франция и Германия и предложиха въвеждане на налог върху облагите от блокирани активи на Банката на Русия. Общо страната има към 200 милиарда евро, по-голямата част в брой и депозити и съвсем целия баланс в облигации, които също ще бъдат осребрени на падежа (следващите две до три години). Повечето от скъпите бумаги се съхраняват в депозитара “Евроклиър ”, като единствено през първото тримесечие на 2023 година той е спечелил от тях 750 милиона евро. А хипотетичната изгода от самодейността е към три милиарда.

Планът се състои от три стъпки: изясняване на размера на заплащанията по финансови отговорности, делене на съветските активи от депозитари и прекачване на средства като външен доход към бюджета на Европейски Съюз. Работната група утвърди поетапното осъществяване на тактиката.

Някои участници обаче се тормозят, че решението ще има негативно влияние върху валутата на Европейски Съюз, защото може да накара други притежатели на запаси да се откажат от еврото.

Ползи и загуби

Според специалистите има учредения за безпокойствие. Вицепрезидентът на съветския клон на Международния комитет за отбрана на правата на индивида Иван Мелников припомня, че даже отписването на лихви върху замразените средства на Руската централна банка, други компании, длъжностни лица и лица не може да се смята за законно. „ Без съответните решения, в това число на Международния углавен съд в Хага, Европейски съд по правата на човека и други органи, присъждащи обезщетение на Украйна, сходни дейности опонират на интернационалното право, в границите на което сякаш активите са били блокирани “, изяснява той.

Финансовият анализатор Владислав Антонов показва, че сходен ход на Европейски Съюз освен поражда правни подозрения, само че и основава рисков казус, който нарушава правилата на държавния суверенитет и неприкосновеността на частната благосъстоятелност. Възможните опасности явно надвишават евентуалните изгоди.

Приетото решение удостоверява готовността на европейските страни да работят в прорез със закона и в полза на политически упоритости, макар че това ще се отрази отрицателно на капиталовия имидж. В кратковременен проект някои банки и данъчни управляващи в страните от Европейски Съюз ще могат да попълнят бюджета с няколко милиарда евро, показва Мелников. Съществува обаче опция вложителите, осъзнавайки неустойчивостта на правната система на еврозоната, да се реалокират в други юрисдикции - и да вземат със себе си активи, които са десетки или даже стотици пъти по-големи от дивиденти от замразени съветски средства.

Анализаторите са съгласни, че рискът от сходни санкции от страна на Вашингтон за Европейски Съюз е дребен, само че Съединени американски щати са в положение да приложат същата тактика към Русия.

„ Москва от своя страна може да вкара ответни ограничения за конфискуване на активи на компании от недружелюбни страни, само че това няма да компенсира загубите “, споделя Мелников.

Допълнителен отговор съгласно Владислав Антонов е прекъсването на износа на енергийни запаси за Европа, което ще усили икономическите вреди на страните от съюза. Друг вид е да изоставянето на западните платежни системи и прекосяване към различни, като китайски или индийски. Това ще отслаби въздействието на $ и еврото, само че сходна стъпка е неизгодна за Русия заради сложността на изчисленията и дългия интервал на преструктуриране и акомодация. И най-после, допустимо е неизплащане на задължения към западни страни, само че това ще докара до опасности за репутацията.

Богати на изобретения

Междувременно „ борците за народна власт ” не престават да измислят нови способи за изнудване. Така през лятото Лондон вкара закон, допускащ на руснаците да подаряват замразените си средства на Украйна. Правителството споделя, че това е „ непринуден развой, посредством който глобените лица ще могат да аплайват за разпределяне на средства за съответната цел за подкрепяне на възобновяване и реконструкцията на Украйна “. Подобна „ щедрост “ не допуска никакво намаляване или унищожаване на рестриктивните мерки, разясниха управляващите.

След Англия и Съединени американски щати се активизираха - държавният секретар Антъни Блинкен разгласи прекачване на средства от съветски олигарси в поддръжка на ветераните от ВСУ. Министерството на правораздаването съобщи, че желае позволение от Конгреса да изпрати иззети активи на стойност повече от милиард $ в Киев.

„ С оглед на голямата финансова помощ, отпусната на Украйна и огромните загуби, публични лица се пробват да запушат дупките за сметка на Русия, пренебрегвайки правните процедури “, акцентира Мелников. Според него, макар че концепцията наподобява привлекателна за доста западни страни, тя може да не бъде подкрепена на законодателно равнище заради двусмисленото отношение към съветските предприемачи, които живеят и вършат бизнес в чужбина.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че държавното управление ще търси „ нелинейни, ексцентрични разновидности за отговор “. А първият заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Виктор Водолацки назова дейностите на Щатите финансов тероризъм и урок за сътрудниците на Вашингтон.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР