Европейската комисия ще продължи да разговаря с България, докато бъде

...
Европейската комисия ще продължи да разговаря с България, докато бъде
Коментари Харесай

ЕК ще продължи да разговаря с България заради спора ѝ с Македония |

Европейската комисия ще продължи да беседва с България, до момента в който бъде позволен двустранният въпрос, който попречва началото на присъединителни договаряния на Северна Македония с Европейски Съюз.

Това сподели на конференция в Скопие висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел след среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски.

" Мястото на Северна Македония е в европейското семейство, дата за начало на договаряния не мога да обещая, само че мога да ви уверя, че вършим всичко допустимо договарянията за присъединение на Албания и Република Северна Македония да стартират на идната междуправителствена конференция, тъй като това е приоритет за Европейска комисия. Надявам се, че интензивната работа на двете държавни управления - на България и Северна Македония - ще позволи двустранните проблеми, което ще направи процеса вероятен, тъй като разширението не може да продължи, в случай че е възпрепятствано от двустранни въпроси ", каза Борел.

Разговаряхме, беседваме и ще беседваме с България, до момента в който не се позволи този въпрос. Позитивното е, че виждам воля и в двете държавни управления да се реализира решение, дублирам, че двустранни проблеми не би трябвало да заплашват процеса на присъединение. Не мога да ви обещая дата, само че мога да ви обещая воля, съобщи още той. 

Ковачевски благодари на Борел за безапелационната поддръжка за Република Северна Македония да получи неотложно дата за започване на договарянията и повтори, че с България е открит нов принцип на съдействие, който съгласно него е верният път за решение на разногласието.

" Само изцяло обединена Европа може да бъде мощна. Сегашното статукво не е в интерес на никого. Блокадата на договарянията за присъединение на страната се усеща в целия район. Необходимо е Република Северна Македония да има мощна и ясна европейска вероятност. Войната в Украйна е риск за усилване на въздействието на трети страни в района, за което всички би трябвало да бъдем извънредно деликатни и готови ", разяснява Ковачевски.

По думите му оставянето на геостратегическа празнота в тази част от Европа не е вид, " бързата интеграция на Северна Македония и района в Европейски Съюз ще обезпечи непоклатимост в Европа ".

" Нуждаем се от предсказуеми, ускорени и засилени процеси на интеграция в Европейски Съюз. Разширяването със страните от Западните Балкани към този момент е не е единствено стратегически въпрос, а и сигурност. Страните от Западните Балкани са тясно свързани - когато има прогрес в една страна, това е тласък за прогрес в други съседи. Правителството на Република Северна Македония остава ангажирано с процеса на промени във връзка с върховенството на закона и битката с корупцията, по стопански въпроси, а финансовата поддръжка на Европейски Съюз ще има огромен принос в тази посока ", сподели Димитър Ковачевски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР