Европейската комисия ще препоръча на Европейският съюз да даде на

...
Европейската комисия ще препоръча на Европейският съюз да даде на
Коментари Харесай

ЕК дава на Украйна и Молдова статут на кандидат-членки на ЕС

Европейската комисия ще предложи на Европейският съюз да даде на Украйна и Молдова статут на претенденти за участие. Грузия обаче би трябвало да извърши избрани условия, преди да получи същия статут, оповестиха дипломати, представени от " Ройтерс ".

Въпреки че някои страни членки на Европейски Съюз, измежду които Нидерландия и Дания, не поддържат концепцията още страни да стават претенденти за участие в блока, украинският президент Володимир Зеленски завоюва поддръжката на Франция, Германия, Италия и Румъния през вчерашния ден.

Очаква се Комисията да направи предлагането си по-късно през днешния ден. Това ще даде опция на европейските водачи да го подпишат на срещата на върха идващите четвъртък и петък в Брюксел, което ще е насърчително за Украйна в битката й против съветската инвазия.

При първото си посещаване в Киев след нахлуването на Русия на 24 февруари френският президент Еманюел Макрон, немският канцлер Олаф Шолц, италианският министър председател Марио Драги и румънският президент Клаус Йоханис обявиха, че Украйна принадлежи към " европейското семейство ".

Статутът на претендент за участие в Европейски Съюз, към който се стреми Украйна от 2014 година, когато митингите в Киев смъкнаха проруския президент Виктор Янукович, ще бъде крайъгълен камък по пътя й от някогашна руска република към развита стопанска система в най-големия търговски блок в света.

Очаква се обаче процедурата за участие да отнеме години, което ще изисква дълбоки промени за справяне с корупцията.

Политиката на " разширение " на Съюза също е в застой от 2018 година Държавите членки на Европейски Съюз не могат да се спогодят дали да включат и други страни, а точно Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Турция, като претенденти за участие в блока.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР